Rengeteg arany van a Börzsönyben

HírKlikk 2021. szeptember 18. 19:30 2021. szept. 18. 19:30

A kutatások azt mutatják, hogy 1000 tonna aranyat és majdnem ugyanennyi ezüstöt rejt a föld Nagybörzsöny, Márianosztra és Kóspallag határában, Nagyirtás és a Rózsa-hegy területén.

Korábban is működött már itt aranybánya, ám gazdaságtalanul. A bánya bejáratát a hetvenes évek végén robbantották be. A helyiek azt mondták a Blikknek, az arany legendája a mai napig él, sokszor látnak kincsre vadászó kölyköket, arany után kutatnak a pataknál, persze nem találnak semmit.

„Hallottam, hogy újra nemesfémet bányásznak majd a hegyekben. Rengeteg arany van odafent, ha mindet kitermelik, akkor még a gyerekek is kolbásszal kardozhatnak" – mondta egy helyi asszony.

A helyi jegyző azt mondja, még nem bizonyított, hogy valóban ennyi arany lenne a föld alatt, ám ha beindulna a bányászat, az munkahelyeket teremtene a térségben.

A lap úgy tudja, mielőtt megkezdődne a munka, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatnak jóvá kell hagynia az érintett terület vizsgálatát. A szóban forgó cég ezt az engedélyt már megkérte.