Szerdán mutatják be Göncz Árpád Mérleg című drámáját

HírKlikk 2022. július 31. 06:30 2022. júl. 31. 06:30

Göncz Árpád köztársasági elnöki beiktatása napján, augusztus 3-án mutatja be a Terminál Workhouse alkotócsapata Kerkay Rita rendezésében Göncz Árpád Mérleg című drámáját. 

A Férfit alakító Zsótér Sándorral készített interjút a Fidelio a drámáról. 

Zsótér Sándor elmondta, hogy Varga Marival próbálnak. A drámát 1991-ben játszotta először és utoljára Oszter Sándor és Bánsági Ildikó. ’56 után 23 évvel újra találkozik a Férfi és a Nő, két hét szerelem volt ’56-ban. A Nő San Franciscóból jön látogatóba. Egy napszálltányi beszélgetés: ki, mit, miért csinált jól vagy rosszul, miért ment el a nő, miért maradt a férfi. A dráma kulcsa a szerelem. A férfi paraszti származású, értelmiségivé váló fiatalember, a zsidó származású nő apját a Dunába lőtték.

„Minden nagyon távoli, a gyökerük, a gondolkodásuk, az intelligenciájuk, az érzékenységeik, a munka során mi mégis sokkal több közöset találtunk bennük. Ezt érti meg ez a férfi is. Az utolsó mondatok egyike, hogy a nő úgy adott neki valamit, hogy nem is tudta, a szerelemtől kapta az egész életét. Ettől nem tételdarab, minden szóváltás, vita, humor arról szól, hogy megtaláltad azt, akivel le kellett volna élni az életed."

A hosszú interjúban ezután más színdarabokról beszélgetnek. 

Az idén több megemlékezés is volt Göncz Árpádról, hiszen száz éve, február 10-én született az író, műfordító, köztársasági elnök. A Mérleg című drámát a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban mutatják be augusztus 3-án.