Vége a sztrájknak, de Hollywood még nem ünnepel

HírKlikk 2023. szeptember 25. 15:25 2023. szept. 25. 15:25

146 nap után véget ért az írók sztrájkja, ami befagyasztotta Hollywoodot. Népszerű tévésorozatok, filmek gyártása szünetelt, köztük a rajongók által kedvelt „Mission Impossible” vagy az új „Star Wars”.  A szervezők elhalasztották az Emmy-díjátadót, kedvelt talkshow-k szüneteltek.

Az írók és a stúdiók előzetes megállapodásra jutottak, jelentette be az Amerikai Írók Céhe. Tagjai magasabb fizetést, nagyobb jogdíjakat, jobb munkakörülményeket és védelmet követeltek a mesterséges intelligencia ellen. A szakszervezeti tagok a következő napokban szavaznak arról, hogy elfogadják-e a megállapodást – adta hírül a The New York Times

„Nagy büszkeséggel mondhatjuk, hogy ez a megállapodás kivételes – jelentős előnyöket és védelmet nyújt az íróknak minden területen” – üdvözölték az egyezséget az érintettek. 

A stúdiók nem ünnepeltek

A tárgyalások hónapok óta holtponton voltak. A múlt héten kaptak újra lendületet, amikor a stúdiók vezetői, köztük a Disney nagyhatalmú vezérigazgatója, Bob Iger is tárgyalóasztalhoz ült. Öt nap után mindkét fél megegyezett.

A mesterséges intelligencia használata volt az utolsó vitás pont. Az írók nem akarták, hogy a stúdiók az ő munkájukat használják fel arra, hogy a chatbotokat megtanítsák írni, és az A.I.-t régi forgatókönyvekkel táplálják, hogy a chatbotok hasonló stílusú írásokat tudjanak generálni.

Az írók attól is tartottak, hogy a stúdiók megkérnék a chatbotokat, hogy írják át vagy finomítsák a munkájuk első vázlatait – jelenetek vagy egész műsorok esetében. „Ez a rémálom-forgatókönyv" – mondta John August, aki tagja az írószövetség tárgyalási bizottságának.

A stúdiók kezdetben azzal hárították el az írók aggályait, hogy túl sok minden nem ismert a technológiáról, és korai még a részletekről tárgyalni. Végül a stúdiók tettek néhány engedményt, amibe a másik fél beleegyezett. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom