Még egy terület, ahol le vagyunk maradva, mint a borravaló

HírKlikk 2023. szeptember 30. 08:47 2023. szept. 30. 08:47

Hol van Magyarország a világ élbolyától? Sajnálatos módon, megszámlálhatatlanul sok területre igaz ez a mondás, köztük arra is, hogy milyen arányban foglalnak helyet egy-egy ország törvényhozásában a nők.

 Magyarország a világ rangsorolt 190 országa közül a meglehetősen szégyenteljes 149. helyen áll azzal, hogy a női képviselők arány a parlamentben csak 14,1 százalék – derül ki az Interparlamentáris Unió adataiból. Csak megjegyezzük, hogy több országban egyenlő az arány a női és a férfi képviselők között. India, ahol majdhogynem a magyaréhoz hasonló a nők aránya, most készül egy törvényt elfogadni, amely előírná, hogy az ország alsóházában és a képviselő testületekben a helyek 33 százalékát nőknek tartsák fenn.

Ha India benyújtja a törvényjavaslatot, akkor az ország parlamentjének alsóházában hasonló arány jönne létre, mint jelenleg számos más nagy gazdaságban, mint az Egyesült Királyságban és Németországban, sőt, még az Egyesült Államokat is megelőzné, amelynek az alsóházában (Képviselőház) a képviselőknek csak a 28,8 százaléka nő. Igaz, a nemi kvótatörvényt valószínűleg csak 2029-től vezetik be – írja a statista.com.

Az Interparlamentáris Unió (IPU) adataiból az derül ki, hogy óriásiak a különbségek a nemek közötti egyenlőség terén az egyes országok törvényhozásában. Jelenleg mindössze négy országban dolgoznak fele-fele arányban a nők és a férfiak a helyi parlamentben: Andorrában, Mexikóban, Új-Zélandon és az Egyesült Arab Emírségekben. Ugyanakkor összesen három olyan ország van, ahol magasabb a nők és férfiak aránya: Ruandában (61,3 százalék), Kubában (55,7 százalék) és Nicaraguában (51,7 százalék).

Ehhez képest – szégyen és gyalázat – Magyarországon (amelyik, mint tudjuk, előre megy és nem hátra) a rangsorolt 190 ország között a 149. helyet foglalja el azzal, hogy a női parlamenti képviselők aránya 14,1 százalék.

A magyar parlamenti elnök, Kövér László által ordenáré módon leszólt Svédország a rangsorban a 10., a maga 46,4 százalékos női-férfi képviselői aránnyal. A szomszédaink közül Szlovénia áll a legjobban, amely Franciaországgal közösen osztozik a 34.-35. helyen 37,8 százalékos női aránnyal. De még az ukránok is jobban állnak nálunk: 20,4 százalékos aránnyal a 11.-ek a nemzetek rangsorában.

A statista.com infografikája azt mutatja be, hogy néhány kiválasztott ország Parlamentjében (ha két háza van, akkor az alsóházban) milyen arányban (százalék) kapnak helyet a nők.

Forrás: statista.com



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom