13. havi nyugdíj: nyugdíjreform kell, nem csak adomány!

HírKlikk 2021. február 10. 11:54 2021. feb. 10. 11:54

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) tagszervezetei és szakértői megkezdték egy 2023-tól bevezethető, igazságos és szolidáris nyugdíjrendszer kidolgozását – adja hírül a szervezet keddi közleménye. A bejelentés hátterében az áll, hogy az Államkincstár a héten megkezdi az egyheti nyugdíjnak megfelelő juttatás, közismerten a 13. havi nyugdíj első negyedének kifizetését.

Ezzel kapcsolatban a NYUSZET vezetői úgy fogalmaznak: tagjaik is örömmel fogadnak minden fillért, ami javítja a megélhetésüket, de az egyheti ellátásnak megfelelő összeg nem pótolja az utóbbi tíz évben tőlük elvett százmilliárdokat – írja a Népszava

Felhívják a figyelmet, hogy a teljesen rugalmatlan nyugdíjszabályok 2011-es bevezetése óta az Orbán-kormány legalább 25 százaléknyi nyugdíjemelést nem adott meg az idős embereknek, amivel a nyugdíjszerű ellátásokban részesülőkkel együtt két és félmillió magyar – 79 százalékban öregségi nyugdíjas – elszegényedéséhez járult hozzá.

A közlemény szerint ezt mutatja, hogy miközben a többi fejlett országhoz hasonlóan, a magyar társadalom is öregszik, a nyugdíjak kifizetésére 2011-ben még a GDP 11,2 százalékát fordította a kormány, 2019-ben azonban már csak 8,3 százalékát.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy míg 2010-ben 26 ezer, 2019-ben már majdnem 270 ezer idős ember tartozott a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe. Idén januártól az átlagos nyugdíj összege 148 450 forint. Majdnem 1,4 millióan ennél kevesebb pénzből élnek, miközben növekszik a milliós ellátásban részesülők száma – sorolják a romló megélhetés bizonyítékait. A nyugdíjasok nem kérnek többé ebből az igazságtalan nyugdíjrendszerből, s mivel eddigi kéréseik, javaslataik süket fülekre találtak a kormánypárti politikusoknál, a hozzájuk csatlakozott pénzügyi- és nyugdíjszakértők segítségével, maguk kezdték el egy új nyugdíjrendszer alapjainak szövegezését.

A NYUSZET soros elnöke, az MSZP Nyugdíjas Tagozatát vezető Gúr Nándor és a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjasait vezető előző elnök, Juhász László bejelentése szerint a 2023-tól bevezethető javaslatokat a tagjaik körében már megkezdett vita után, március vége előtt akarják nyilvánosságra hozni. A tervek között szerepel a fogyasztói árak emelkedése mellett, a nettó bérnövekedést is tartalmazó vegyes indexálás visszaállítása az éves nyugdíjemeléseknél és a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségének újbóli megteremtése.

A nyugdíjrendszer átalakításának terve mellett, a hét szervezetet összefogó szövetség a 65 év felettiek jogait rögzítő idősügyi törvény összeállításán is dolgozik – zárul a NYUSZET közleménye.

Forrás: Népszava