16 ezer önkéntes jelentkezett már a Covid-19 elleni védőoltás-kísérletre

HírKlikk 2020. május 13. 18:23 2020. máj. 13. 18:23

Ha emberek gondjára keresünk megoldást, akkor embereken is kísérletezzünk, így gyorsítható a folyamat – véli Josh Morrison, a 1Day Sooner (egy nappal hamarabb) nevű civil kezdeményezés társalapítója, aki áprilisban a Scientific American című tudományos-ismeretterjesztő lapnak úgy nyilatkozott, reményei szerint ezzel a módszerrel nem telne évekbe a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztése – írta a HVG. 

A felhívásra jelentkező emberek – a cikk megjelenéséig a világ 102 országából összesen 16 213-an regisztráltak – hozzájárulnak ahhoz, hogy SARS-Cov-2 vírust tartalmazó sprayt fújjanak az orrukba, így fertőzvén meg őket.

A 168 Óra ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az International Business Times gyűjtése szerint, az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóságának történetében (FDA) eddig nem volt  példa arra, hogy még azelőtt kapjon engedélyt egy emberes kísérlet, hogy az állatokon folytatott próbák megnyugtató eredményekkel zárultak volna.

A modern történelemben újszerű helyzet azonban új megoldásokat is hozhat, a lap ugyanis azt írja, a mostani esetben az FDA egyelőre nem zárta ki az engedélyezés lehetőségét. Ráadásul az amerikai kongresszus 35 képviselője nemrég indítványozta, kerüljön napirendre az emberkísérlet kérdése – írta a lap, hozzátéve, hogy a britek még április végén belevágtak egy oltóanyag embereken történő kipróbálásába. Ott egy oxfordi fejlesztésű hatóanyag klinikai tesztjén szintén önkéntesek vesznek részt.

A koronavírus elleni kutatásokban alapítványa révén, aktívan részt vevő Bill Gates szerint legkevesebb kilenc hónap alatt készülhet el egy jó vakcina, de még ennek duplája, 18 hónap is azt jelentené, hogy szokatlanul gyorsan alkották meg a szérumot a tudósok. Gates azt mondta, a koronavírus elleni vakcinából az újszülötteknek kötelezően beadandó védőoltás lehet – olvasható a cikkben.