185 milliót kapott az államtól egy KDNP-s, az el nem készült gombatermesztő üzemére

HírKlikk 2023. szeptember 25. 08:00 2023. szept. 25. 08:00

277 millió forint uniós támogatásból épült volna gombatermesztő üzem a Fejér megyei Csákváron, azonban a működő üzem helyett csak egy félbehagyott csarnok áll a területen. Az EU-s pénzzel legkésőbb januárig el kell számolni.

Korábban Hadházy Ákos hívta fel a figyelmet arra, hogy a százmilliós nagyságrendű támogatást egy csákvári kereszténydemokrata önkormányzati képviselő, Zolnai Sándor nyerte el, az építkezés azonban három év alatt odáig jutott, hogy felépült az üzemcsarnok szerkezete, oldalfalai, és előkészítették az alapozást.

A 24.hu cikke szerint a KDNP-s politikus – aki 2014 óta képviselő a településen – a fejlesztésre még őstermelőként pályázott 2017-ben. A 277 milliós támogatást 2019-ben nyerte el, a megvalósításába azonban már egyéni vállalkozóként kezdett bele. A képviselő a vállalkozását erre a projektre alapította.

Zolnai Sándor Csákváron nemcsak képviselő, de az önkormányzat pénzügyi és jogi bizottságának az elnöke is. A 24. hu szerint ennek azért van jelentősége, mert 2020 szeptemberében a képviselő-testület egy rendeletmódosítással átminősítette Zolnai 1,4 hektáros külterületi ingatlanját, amelyen később az építkezés elkezdődött.

Az ingatlan korábban mezőgazdasági művelési övezetbe tartozott, ám 2020 szeptemberétől a környező ingatlanok közül egyedüliként mezőgazdasági üzemi területté minősítette át az önkormányzat. Sőt, ezen belül is új alkategóriát hoztak létre, hogy az építési tervben foglaltak megfeleljenek a helyi építési szabályzatnak.

A csákvári gombatermesztő üzemről először Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő számolt be 2020. december 5-én. Azt írta, hogy Zolnai Sándor 258 millió forintos támogatásból építheti fel a város határában a gombatermesztő üzemet, a beruházás teljes költsége pedig közel 600 millió forint lesz. A lap szerint a vidékfejlesztési pályázat támogatási adatlapján a 2019-es döntés szerint ehhez képest más adatok szerepelnek: a támogatás összege bő 277 millió, míg a tervezett összköltség csupán 535 millió forint.

A 24.hu cikke szerint a Magyar Államkincstár adataiból az derül ki, hogy Zolnai Sándor az uniós támogatásból előlegként már 2020-ban lehívott közel 139 millió forintot, majd a következő évben további 46 milliót. Vagyis, eddig 185 millió forintot fizetett ki a magyar állam a befejezetlen beruházásra.

Zolnai Sándor személyesen vállalta, hogy megmutatja az építkezés helyszínét a 24.hu-nak, illetve válaszol a kérdésekre. A képviselő úgy nyilatkozott: a kivitelezővel támadt elszámolási vita áll az építkezés leállításának hátterében. Részletekbe egy folyamatban lévő polgári peres eljárásra hivatkozva nem bocsátkozott, azt azonban közölte, hogy a kivitelezési szerződésben rögzített feltételek szerint a támogatás terhére, illetve a saját vagyonából előleget fizetett a kivitelezőnek. Ennek összege – mint mondta – sem szerinte, sem az eljárás során elkészült igazságügyi szakértői vélemény szerint nincs összhangban a projekt ma is látható készültségi fokával.

„2022-ben jutottunk el oda, hogy a kivitelező abbahagyta a munkát, és levonult a területről” – részletezte, ám ekkor szerinte már a szerződésben vállalt határidőt is túllépte egy évvel. Zolnai azt mondta, a munkát már 2021 márciusában be kellett volna fejezni. A jogi eljárásról szólva hozzátette, a kivitelezőt előbb felszólították a munka befejezésére, majd elszámolásra, mostanra viszont kimutatták a kárigényüket is, de annak összegéről nem nyilatkozott.

A képviselőtől a lap munkatársa szerette volna megtudni, hogy ki a kivitelező, de ezt a peres eljárásra hivatkozva azzal hárította el: nem tartaná helyesnek, ha olyan információk kerülnének nyilvánosságra, melyek az ő helyzetét ronthatják.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom