A görögök kóstolgatják a hat napos munkahetet

HírKlikk 2024. szeptember 21. 12:00 2024. szept. 21. 12:00

Görögország szembemegy a nemzetközi trendekkel: már két hónapja kísérletezik a hosszabb munkahét rendszerével. Számos előnye mellett egyre több hátrányra derül azonban fény.

A fejlett gazdaságokban a technológiai, digitális fejlődés nyomán egyre több helyen kísérleteznek a rövidebb munkahéttel. Belgium, az Egyesült Királyság, Németország és Japán négy naposra csökkentették az ötnapos munkahetet, miközben Görögország inkább a hosszbbítást, a hatnapos munkahetet kóstolgatja – írja az Economx az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványra hivatkozva. 

Görögország lett az első uniós ország, amely bevezette a hatnapos munkahetet bizonyos munkakörök esetében. Az idén július 1-jével hatályba lépett rendelet két konkrét vállalkozástípust érint. Elsődlegesen azokra a görög munkavállalókra, akik éjjel-nappal dolgoznak, valamint a váltott műszakban dolgozókra. Emellett azokra a cégekre, amelyek a hét öt vagy hat napján, napi 24 órában, szintén váltott műszakban dolgoznak.  

A kiválasztott iparágakban és gyártóüzemekben dolgozók választhatnak: vagy napi két órával többet dolgoznak, vagy egy plusz napon lenyomnak nyolc órával hosszabb műszakot. Ezért cserébe 40 százalékos pótlékot kapnak, illetve, ha vasárnap dolgoznak, akkor 115 százalékos juttatáshoz jutnak pluszban A hat napos munkahétre vonatkozó kezdeményezés nem terjed ki a vendéglátásban és az idegenforgalomban dolgozókra.

A legfontosabb érv ellene a munka-magánélet egyensúlyának fenntartása, s az, hogy rontja az egyéni jóléti szintet. Kutatások szerint pedig a kiegyensúlyozottabb életmód hozzájárul a munkavállalók nagyobb elégedettségéhez, jobb egészségi állapotához és így végső soron nagyobb termelékenységéhez.

A portál cikke a többi között kitér még a hatnapos munkahét fogadtatására és arra is, hogyan fogadták a dolgozók.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom