19 millió forint jegybanki bírságot kapott a MagNet Bank

HírKlikk 2020. június 4. 11:02 2020. jún. 4. 11:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra, többek között a vállalatirányítással, az ügyfélcsoport képzéssel, egy átvett portfólió árfolyamkülönbözetének elszámolásával, illetve az értékvesztés meghatározásával kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt – közölte az MNB az MTI-vel csütörtökön.

Az MNB kötelezte a bankot a pénzügyi rendszerre kockázatot nem jelentő hiányosságok megszüntetésére.

A közleményben felidézik: a helyszíni ellenőrzést is magában foglaló célvizsgálatot a MagNet Bank Zrt.-nél (MagNet Bank) és leányvállalatánál, a MagNet Faktor Zrt.-nél tartották. Az ellenőrzés a 2017. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A jegybank megállapította: a vállalatirányítás terén a MagNet Bank számos magas kockázati súlyú tevékenysége során és szakterületén nem végzett belső ellenőri vizsgálatot, illetve nem rendelkezik az összeférhetetlenségek és érdekkonfliktusok feltárására és nyilvántartására vonatkozó megfelelő belső szabályozással.

A hitelezési kockázatok terén – egy korábbi vizsgálat eredményéhez hasonlóan – a jegybank ismételten feltárta, hogy a vállalati hitelezés során a hitelintézet nem tett eleget a jogszabályi előírások szerinti (a gazdasági függőségek feltárása utáni) ügyfélcsoport-képzési kötelezettségének. Az értékvesztésképzésben a csoportos értékvesztés meghatározására felhasznált modelljével kapcsolatban is hiányosságok voltak megállapíthatók. Elmaradt az ezzel kapcsolatban elvárt intézkedések megfelelő implementációja, továbbá a hitelintézet számvitelileg alá nem támasztott módon mutatta be egy külső partnertől átvett portfóliója esetében az arra vonatkozó árfolyam-különbözet elszámolását.

Mindezek és további hiányosságok miatt az MNB csütörtökön kibocsátott határozatában 2020. szeptember 30-i határidővel kötelezte a MagNet Bankot, a feltárt problémák megszüntetésére. A hitelintézetnek az előírt kötelezettségek teljeskörű végrehajtásának ellenőrzéséről készített – a hitelintézet vezető testületei által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentéssel – idén év végéig kell beszámolnia azok megtörténtéről.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a feltárt jogsértések súlyosságát, kockázatosságát, azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, és rendszerszintű probléma volt, illetve azt is, hogy a hitelintézet az MNB korábbi határozatában foglalt kötelezést sem teljesítette. Enyhítő körülménynek számított a MagNet Bank mindvégig együttműködő magatartása – írta az MNB.

Forrás: MTI