233 háziorvos szüntette meg a praxisát az utóbbi egy évben

HírKlikk 2021. június 23. 14:05 2021. jún. 23. 14:05

A betöltetlen háziorvosi praxisok nem új keletű problémák, ráadásul az elmúlt egy évben 233 háziorvos szüntette meg a praxisát. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója szerint a minőségi fejlődés érdekében le kell választani az alapellátásról a sürgősségi ellátást.

Békássy az ATV Startban azt mondta, hogy a háziorvosi praxisok betöltetlenségének hátterében az elöregedő háziorvosi korfa áll. Bízik abban, hogy a járvány végével elindulhat a szakmai egyeztetés az üres praxisok betöltésére. Az alapellátás minőségi fejlődésének záloga, hogy a sürgősségi ellátást leváltsák róla, és az alapellátásban tényleg a prevencióval tudjanak foglalkozni – magyarázta a háziorvos. Hajdú-Bihar megyében egy modellprogram indul ezen elv alapján, ennek tapasztalatait be lehet építeni.

A régi rendszerre nem fognak visszaállni, a miniszteri rendelet szabályozza, hogy a háziorvosok a rendelési idejükben előjegyzés alapján végezzék a munkájuk egy részét. A tervezhetőséget mindenképpen szeretnék megtartani az alapellátásban, hiszen így válhat minőségivé az ellátás. A járvány okozta terheket nehéz ellensúlyozni, mentálisan és fizikailag is elfáradtak a háziorvosok, az adminisztratív terheket csökkenteni kell – jegyezte meg Békássy Szabolcs.