24 lóval kedveskedett Putyin az észak-koreai diktátornak

HírKlikk 2024. szeptember 1. 16:15 2024. szept. 1. 16:15

A 24 ló mind orlov ügető (oroszosan orlovszkij riszak), amelyek Kim Dzsong Un kedvencei. (Ez az a fajta, amelynek egyedei a diktátor lovas képén láthatók.) A lovakat vonaton vitték át a két állam közti egyetlen átkelőn. 19 mén és egy kanca érkezett Észak-Koreába két évvel azután, hogy 30 orlovit már leszállítottak az oroszok.

A 24 telivér lóval Vlagyimir Putyin orosz elnök háláját fejezte ki Kim Dzsongun észak-koreai vezetőnek az oroszoknak adott, Ukrajnában használt tüzérségi lőszerért – írta a Telex.

Az orosz lőszerhiányt ugyanis az évtizedek óta nagy koreai háborúra készülő phenjani rezsim felhalmozott készleteiből enyhítették. A két rezsim igencsak jó viszonyba került az utóbbi időszakban, ami Phenjannak kitörést hoz a nemzetközi izolációból, az oroszoknak pedig lőszert.

Vlagyimir Putyin – diktátor-kollégájával ellentétben – nagy kutyarajongó, így az Észak-Koreában kitenyésztett pungszan fajtából kapott egy párat Kimtől júniusban. Az állatajándékozás része volt az is, amikor az oroszok augusztusban 447 kecskét adtak át a koreaiaknak. 

Észak-Korea a 21. században lovas katonai egységeket is fenntart, 2020-23 között 600 ezer dollárt (mai árfolyamon 213 millió forintot) költött fajtiszta lovak beszerzésére. Persze ezek az egységek nem harcértékük miatt jelentősek, hanem inkább propagandacélokra használják őket. A Mirim lovasklubban 386 ábrázoláson látni Kimet lovon. Egyszer Kim is azt mondta, a „katonaság nagyságát” mutatják be a lovak.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom