500 millió euró hitelt ad Magyarország Észak-Macedóniának

HírKlikk 2024. október 9. 13:35 2024. okt. 9. 13:35

Az észak-macedón kormány 500 millió eurós hitelt vett fel a magyar Eximbanktól a költségvetés és helyi fejlesztések támogatására. A kedvező feltételekkel nyújtott kölcsön jelentős megtakarítást jelent az országnak a nemzetközi pénzpiacokhoz képest.

Észak-Macedónia pénzügyminisztériuma kedden jelentette be, hogy szerződést írt alá a magyar állami tulajdonú EXIM exporthitel-ügynökség egy 500 millió eurós hitelről. A kölcsön a 2024-es költségvetésést és a helyi fejlesztéseket hivatott támogatni – írja a Portfolio a SeeNews információira hivatkozva.

Gordana Dimitrieszka Kocsoszka észak-macedón pénzügyminiszter a megállapodással kapcsolatban kiemelte:

A mai szerződés aláírásával 500 millió eurót biztosítunk a költségvetés támogatására, a települések helyi fejlesztési projektjeire és gazdasági támogatására.

A hitel 15 éves futamidő mellett három év türelmi időt is tartalmaz, 3,25 százalékos kamatláb mellett. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány tudatosan választotta ezt a konstrukciót egy új eurókötvény kibocsátása helyett. A döntés hátterében az áll, hogy a jelenlegi hat százalékos nemzetközi piaci kamatokhoz képest évente mintegy 14 millió euró kamatot takarítanak meg, miközben a refinanszírozási kockázatokat is minimalizálják.

A hitelösszeg egy részét kedvező kamatozású kölcsönként kínálják majd a helyi vállalatoknak. A kormány várakozásai szerint ez több mint 500 millió eurós beruházási ciklust indíthat el a magánszektorban, ami jelentősen hozzájárulhat a gazdasági növekedés fellendítéséhez.

A most aláírt hitelszerződés a Magyarország és Észak-Macedónia kormánya között júliusban létrejött gazdasági együttműködési megállapodás részét képezi.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom