90,7 százalékos hatékonyságú a Pfizer gyermek-vakcinája

HírKlikk 2021. október 23. 11:55 2021. okt. 23. 11:55

A Pfizer-BioNTech közölte, hogy a gyermekeknek szánt vakcinájuk biztonságos és nagy hatékonyságú.

A Pfizer-BioNTech bejelentette, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szakmai grémiumának előzetes dokumentuma szerint a gyermekeknek kifejlesztett vakcinájuk biztonságos és 90,7 százalékban hatékony a fertőzéssel szemben az 5-11 éves korosztályban – idézi a CNN cikkét a HaziPatika.

A most fejlesztett oltóanyag nem különbözik a 12 éven felüliek körében már használt vakcinától, de alacsonyabb az adagolása, 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis. A két adagot háromhetes időközönként kell beadni. A 2 ezer gyermeket magában foglaló vizsgálat szerint a vakcina erős antitestválaszt generált 5-11 éves gyermekeknél. Megvizsgálták a vérük semlegesítő antitest szintjét, és összehasonlították ezeket a 16-25 év közötti kontrollcsoporttal, amelyek kétadagos kezelést kaptak a 30 mikrogrammos adaggal.

Az FDA tanácsadó bizottsága a jövő héten ülésezik, hogy megvitassa az amerikai cég és a német Biontech biotechnológiai vállalat által közösen kifejlesztett vakcinával kapcsolatos kérelmet. Ha engedélyezik, ez lesz az első Covid19 vakcina a fiatalabb gyermekek számára.

Forrás: hazipatika.com