A 27 százalékos áfa és a különadók miatt van egekben az üzemanyag ára

HírKlikk 2023. szeptember 16. 08:42 2023. szept. 16. 08:42

A szakértő szerint nem okolható Ukrajna ezért.

Orbán Viktor azt mondta az állami rádióban adott szokásos pénteki interjújában, hogy az inflációt az is fokozta, hogy az ukránok a korábbi tarifa három és félszeresét kérik az olajvezeték használatért. Az RTL Híradónak Pletser Tamás az Erste Befektetési Zrt. elemzője viszont azt mondta, emiatt legfeljebb öt-tíz forinttal emelkedhettek volna literenként az üzemanyagárak.

Az RTL Híradó arra is emlékeztetett, hogy a kutaknál kifizetett pénz nagyjából fele az államkasszában landol jövedéki adó formájában.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a magas árak sokkal inkább az unió legmagasabb, 27 százalékos áfa-kulcsa miatt, és a tavaly bevezetett különadók miatt vannak.

Tartósan hatszáz felett lesz az üzemanyagok ára

Ezt már Holoda Attila energetikai szakértő mondta a Hírklikknek.

„Azt majdnem biztosra veszem, hogy egy jó darabig tartósan hatossal fog kezdődni a 95-es normál benzin és a gázolaj ára, s ez mindaddig így marad, amíg gyengélkedik a gazdaság, s vele együtt a forint”. Az energetikai szakértő szerint az üzemanyagárak másik nagy befolyásoló elemében, a nemzetközi olajárakban nem lát olyan nagy ingadozást, ami alapvetően változtatna a hazai árak alakulásának trendjén.

Hozzátette, elég rémisztő kilátásokkal kecsegtethet azonban a forint tartós gyengesége.

Forrás: RTL


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom