A 92 éves nagynéném koronavírusos lett a kórházban – egy központi utasítás miatt

Sas István 2021. április 18. 08:25 2021. ápr. 18. 08:25

92 éves és krónikus beteg, tehát nem kell magyarázni, hogy a leginkább veszélyeztetett csoportba tartozik, de nem kaphatott oltást. 

A nagynéném hónapok óta egy budapesti kórház elfekvőként emlegetett osztályán feküdt, amikor több szobatársával együtt elkapta a fertőzést. Átkerültek a Covid osztályra. Ez nem igazán a véletlen műve és egyáltalán nem a kórház hibája. A fia már régen arról faggatta a kórház személyzetét, miért nem oltják be az anyját. Így derült ki, hogy egy központi utasítás szerint, az „elfekvő" osztályokon ápoltakat nem lehet beoltani, nincsenek a listán. 

Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a kormány rettentő rosszul kezeli a járványt. Hiszen a leginkább veszélyeztetetteket oltani kellene, különösen, ha kórházban vannak. Orbán Viktor folyamatosan azzal dicsekszik, hogy nagyon jól állunk a beoltottak számával. Ez igaz is, csak éppen áttételesen még ez is azt bizonyítja, hogy a kormány nagyon elrontott valamit. Hiszen ha kimagasló az átoltottság, akkor mi lehet a magyarázatuk a világrekordokat döntő magyar halálozásoknak... Nyilván nem az, hogy a kormányzati propaganda szerint vannak, akik lebeszélik az embereket a vakcinákról... Hanem az, hogy a folyamatosan dicsért oltakozáson kívül, szinte mindent elrontottak, még az oltások megszervezését is.

Mi más lehet a magyarázata annak, hogy az oltásokban hozzánk képest lemaradt országokban mégis sokkal jobb a helyzet. Például az Orbán által követendő példaként emlegetett, csak éppen nem követett Ausztriában. A magyarázat egyszerű, nálunk a kormány hanyagolja a tesztelést és a kontaktok felderítését, vagyis a fertőzések akadályozását. A szomszédos„"víruslaborban", Ausztriában gyakorlatilag mindenki hozzájut az ingyenes teszteléshez. Amit nálunk hanyagolnak, sőt, nem is tartanak fontosnak. Gulyás Gergely miniszter nemrég egy kormányinfón azt mondta, nem érzi a kényszert, hogy változtatni kellene a magyar tesztelési gyakorlaton. 

Miközben az átoltottság még nálunk is nagyon messze van attól, hogy indokolt lenne a korlátozások feloldása. A nyájimmunitástól ugyanis még messze vagyunk, nem elég a beoltott, akiknek többsége ráadásul még csak az első oltást kapta meg. Ebben a helyzetben pedig még a tesztelések a leghatékonyabb akadályai a tömeges fertőzéseknek és ezáltal a gyakori, súlyos megbetegedéseknek, a leépített egészségügy kezelhetetlen túlterhelésének. Hiszen akiről a tesztelés kideríti, hogy fertőzött, kezelést kap és karanténba kerül, így nem adhatja tovább a vírust.

És akkor még olyan tudatos veszélyeztetések is kiderülnek, mint az idős betegek lehagyása az oltási listáról.

(A kiemelt kép csak illusztráció)