A „belgákra” hogyan hatott Tarlós performansza?

NVZS 2019. szeptember 17. 06:26 2019. szept. 17. 06:26

„Befolyásolhatja Tarlós István esélyeit a főpolgármester-választáson, ahogy viselkedett Tordai Bence párbeszédes politikussal szemben” – mondta portálunknak Szentpéteri Nagy Richard. A politológus, alkotmányjogász szerint a Tarlós-Karácsony meccset a „belgák” fogják eldönteni, s kérdés, ők hogyan reagálják le azt, ahogy a jelenlegi fideszes főpolgármester átlépett egy határt. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen hatással lehet a főpolgármester választásra Tarlós minapi „érdekes” viselkedése.

Mint portálunk is beszámolt róla, pénteken elképesztő jelenetet rögzített a Mérce kamerája Tarlós István sajtótájékoztatóján. A főpolgármester nem tudta kontrollálni magát, és egy megafonba veszekedve kiabált a tőle pár centire álló Tordai Bencével, s olyanokat mondott, hogy Tordai fogyatékos (ezt utóbb a fogyatékkal élők kikérték maguknak), meg hogy „a választáson jól meg fogom verni azt a hazudós, tutyimutyi, tétova, mamakedvence főnökét”.  Némi lökdösődés is kialakult, amikor Tordai próbálta magától eltávolítani a hangosbeszélőt.

„De mi belgák hova álljunk” – erre a viccre utalt Szentpéteri, amikor azt fejtegette, hogy az fogja eldönteni, hogy miként csapódik le azok – azaz a „belgák” – körében a mintegy ötperces Tarlós-féle magánszám, akik egyik tömbhöz sem tartoznak. Ugyanis nagy a tömbösödés, s a tömbök jórészt egyformán ítélnek meg egy-egy esetet.

A közönség egy részének az a nem szimpatikus, amit Tordai Bence csinál, a Fidesz-szimpatizánsok kommentjeit olvasva azt látjuk, hogy mitugrásznak tartják az ellenzéki politikus viselkedését, miközben szimpátiával fogadják Tarlós időnként tréfás, nyugodt, lekezelő stílusát – fejtegette.

Az eset a másik oldalon a saját tábor megerősítésének a célját jól szolgálja – mondta. Hozzáfűzte: persze Karácsonyéknak meg kell próbálni kiaknázni a benne rejlő további lehetőséget is, még akkor is, ha kevés fórum áll a rendelkezésükre a felvételmutogatására. De ebben is lehet lehetőség, mivel a szavazók egy része nincs olyan borzasztóan oda Tarlósért, akit persze még mindig egy kicsit jobbnak tartanak, mint a Fideszt.

„Van olyan megérzésem, hogy Tarlós negatív fogadtatást ért el ezzel a belgák körében” – mondta a politológus, „már ha a belgák egyáltalán figyelik a történéseket”. Szerinte egyébként a belgák – ha már maradunk a sehova nem tartozók ilyen elnevezése mellett – általában nem figyelnek.
Miközben a mostani viselkedése arra intheti a Fideszt, hogy Tarlóst – ahogy eddig is igyekezett – csak kiszámítható helyzetekbe tegye, hogy a főpolgármester megúszhassa az ilyen jeleneteket. Ugyanakkor Tordaiéknak pont az lehet a céljuk, hogy ilyen kibillentős helyzeteket teremtsenek.