A belső küzdelmek miatt Izrael elhanyagolta biztonságát

HírKlikk 2023. október 16. 15:20 2023. okt. 16. 15:20

Az Izrael elleni háború része annak, hogy bizonyos erők próbálják megingatni a nemzetközi rendet – hangsúlyozza a Neue Zürcher Zeitung. A lap főszerkesztője úgy ítéli meg, hogy Netanjahu alábecsülte a Hamaszt és most országa ezért nagy árat fizet.

A portál szerint Izrael nem engedheti meg magának, hogy gyengének mutatkozzon, de a belső küzdelmek miatt elhanyagolta a saját biztonságát. Csak idő kérdése volt, hogy az ellenség mikor használja ki.

Európa eddig hasonló esetekben mindig mérsékletre intette Tel Avivot, ám túllépett az országot érő fenyegetéseken. Ennek most vége, mert a terroristák megmutatták az igazi arcukat. Látszik a csupasz barbárság. Az ukrán háború sokak szemét kinyitotta. Nélkülözhetetlen a katonai erő és az önérvényesítés szándéka, amikor a világot az erőszak és az erősebb joga határozza meg.

A Hamász azzal legitimálja magát, hogy a zsidó állam halálos ellenségeként lép fel. Nem fog megváltozni, nem fogja vissza magát. Viszont az önhittség okozta, hogy Izrael hagyta magát lerohanni. Felül kell vizsgálnia a stratégiáját. A szárazföldi erők megindítását viszont három tényező hátráltatja:

1.  Gáza teljesen be van építve, alatta alagútrendszer húzódik, ezért csak nagy véráldozatok árán lehet elfoglalni.

2. Izrael nem szeretné veszélyeztetni a közeledést, főleg Szaúd-Arábiával kapcsolatban nem.

3. Az utóbbi 40 évben nemigen mozgósította a szárazföldi egységeket, erősen hiányosak az ez irányú tapasztalatai. De keménynek kell lennie, hosszú háborúra kell felkészülnie. Aligha tudja azonban teljesen felszámolni az ellenséget.

Geopolitikailag három körben mozog: a legbelsőben vannak a palesztinok. Utána következnek az arab országok, amelyek nélkül nem tudja megvívni a viszályt Iránnal. Végül pedig marad a nemzetközi dimenzió, miután bizonyos kormányok szembemennek az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel. Ezért támadták meg Ukrajnát, ezért kezdtek terrorháborút Izrael ellen és ezért gerjesztik a migrációt.

Be akarják dönteni a nyugati rendet, ehhez Izrael csupán a mozaik egyik darabja. De már csak ezért is minden eddiginél fontosabb a Tel Avivnak nyújtott nyugati támogatás.

 

Forrás: Hírklikk