A bíróság szerint rendben van, hogy Orbán honvédségi repülővel utazott Pisaba

HírKlikk 2023. szeptember 21. 09:40 2023. szept. 21. 09:40

Hadházy Ákos hiába tett feljelentést az ügyben, az ügyészség szerint nem történt hivatali visszaélés, és ezt az indoklást a bíróság is elfogadta.

A Budai Központi Kerületi Bíróság megállapította, hogy nem történt bűncselekmény, amikor Orbán Viktor miniszterelnök honvédségi repülőgéppel utazott Pisába, magánprogramra – ezt közölte szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség, vette észre a hvg.hu.

Orbán Viktor február végén tárgyalt Egyiptomban, innen azonban nem Budapestre tért vissza a honvédségi Airbus A319-es csapatszállítóval, hanem Olaszország felé vette az irányt, egy magánútra. A kitérő 3-3,5 millió forint pluszköltséget jelentett az adófizetőknek. Bár a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint ez csupán egy technikai landolás volt, a megkérdezett légi közlekedési szakértő szerint a technikai landolás követelményeinek egyáltalán nem felelt meg a honvédségi gép pisai leszállása.

Az üggyel kapcsolatban Hadházy Ákos független ellenzéki képviselő akkor feljelentést tett, de az eredetileg ügyészség vizsgálat nélkül megtagadta a nyomozást. Hadházy ezután arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy az elutasításról szóló határozatot megtámadta a bíróságon. 

A felülvizsgálati kérelemre végül szeptemberben 18-án érkezett meg a bíróság hivatalos, elutasító határozata. Ebben arra hivatkozta, hogy a nyomozó ügyészség az eljárásjogi törvény rendelkezéseinek megfelelően, a korábbi nyomozási bírói határozat indokolásában meghatározottak alapulvételével folytatta le a nyomozást, de sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg hivatali visszaélés.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom