A CEU jogi garanciákat vár és folytatja a bécsi fészekrakást

vazsu 2019. március 14. 16:08 2019. márc. 14. 16:08

„A CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy abban a városban maradjon, amely több mint 25 éve az otthona, eközben azonban folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását” – szögezi le az egyetem által kiadott közlemény, amely a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) felmerült együttműködés kapcsán született meg.  „A CEU és a TUM közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként való működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül” – fogalmazza meg az elvárásokat a közlemény.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, csúcsjelöltje budapesti látogatásán derült ki, hogy a bajor kormány pénzügyi és gyakorlati támogatást ajánlott a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) kialakítandó hosszútávú együttműködéshez. Ezzel remélik elősegíteni a CEU Budapesten maradását. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és Wolfgang A. Herrmann, a TUM elnöke már folytattak is megbeszélést az együttműködés lehetőségeiről azokon a területeken, ahol a két intézmény egymást kiegészítő kapacitásokkal rendelkezik, azaz a politikatudomány, a technológiakutatás, a kognitív- és hálózattudomány területén és más tudományágakban. A két intézmény további találkozókat tervez, hogy a megbeszélések alapján együttműködési megállapodásokat köthessenek – tudatta a CEU közleménye, amely üdvözli mindezt.

A dokumentum – némileg reményt keltően – úgy fogalmaz, hogy „ezzel lehetőség nyílt a CEU Budapestről történő elüldözéséhez vezető folyamat visszafordítására”, ám leszögezi: a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat. Az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét.

A CEU immár semmit nem mer a véletlenre bízni. Az óvatosság pedig nem véletlen. Érthető tehát, hogy az egyetem minap egy másik közleményben tudatta a világgal – Michael Ignatieff szavait idézve –, hogy „a CEU-t kiszorították Magyarországról, a magyar kormányzat ezzel ellentétes állításai hamisak és félrevezetők...nem felelnek meg a valóságnak a kormányzati állítások mindaddig, amíg Orbán Viktor nem biztosítja a CEU-t arról, hogy nem vonják vissza az egyetem működési engedélyét”.

Korábban pedig  Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a Hírklikknek úgy fogalmazott: még akkor is meggondolnák, hogy visszacsinálják-e a bécsi kampuszlétesítési döntést, ha nagyon erős garanciákat kapnának arra nézve, hogy a jövőben nem fordulhat elő hasonló politikai hecckampány által motivált támadás az egyetem ellen.