Akármit is mond Weber után Orbán, a CEU elúszhat

NVZS 2019. március 6. 13:03 2019. márc. 6. 13:03

Nem reménykedik abban, hogy néppárti nyomásra a magyar kormány józan álláspontra helyezkedne a CEU ügyében – mondta megkeresésünkre Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese, aki szerint még akkor is meggondolnák, hogy visszacsinálják-e a bécsi kampuszlétesítési döntést, ha nagyon erős garanciákat kapnának arra nézve, hogy a jövőben nem fordulhat elő hasonló politikai hecckampány által motivált támadás az egyetem ellen.

„Kifejezetten pozitív, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje nagyon pontosan fogalmazott, amikor azt a feltételt szabta, hogy Orbán Viktornak lehetővé kell tennie, hogy Budapesten maradhassanak a CEU amerikai programjai” – szögezte le Enyedi Zsolt. Erre ugyanis – tette hozzá – nem lehet azt mondani, amit Deutsch Tamás Fideszes EP-képviselő válaszolt, nevezetesen, hogy a Közép-európai Egyetem itt van a magyar fővárosban, ki-be lehet járkálni az intézményből, intézménybe

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Weber három feltételt szabott a Fidesz számára ahhoz, hogy Orbán pártja a Néppártban maradhasson. A fenti mellett azt, hogy Orbán Viktor „azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát”, a második pedig, hogy bocsánatot kér Néppárt tagpártjaitól. A bejelentésre azt követően került sor, hogy a szükségesnél jóval több országból és jóval több pártból kérték a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését, s ehhez Orbánék EP-választási kampánya adta az utolsó cseppet a pohárban.

„Ezzel együtt sem reménykedem” – mondta portálunknak a weberi feltételre reagálva Enyedi Zsolt, annak ellenére sem, hogy a kormánynak csupán „azt az egyszerű dolgot kellene megtennie, hogy aláírja a Fidesz által előkészített kétoldalú megállapodást. „Ha ugyanis ezt most megtenné, akkor jogosan merülne fel: miért nem írta alá korábban” – indokolta a véleményét. Miként azt sem hiszi – folytatta a sort –, hogy a kormány végre tudomásul veszi a New-yorki Oktatási Hivatal által adott igazolást – ezt eddig is elfogadhatták volna, s furcsa lenne, ha pont most, nyomásra tennék.

„Ha egy teljesen váratlan fordulatként mégis elkezdene a magyar kormány úgy viselkedni, ahogy egy jogállam képviselőitől elvárná az ember, akkor is nagyon alaposan át kellene gondolnunk a helyzetet” – szögezte le. Mint kifejtette: mert miközben nagyon szeretnének Budapesten maradni,  már elég komoly előkészületeket tettek a bécsi költözés terén. „Biztosítékokra lenne szükségünk arra, hogy egy ideiglenes meghátrálás nem rejti-e magába annak a lehetőségét, hogy később, más úton, de ugyanúgy megpróbálják tönkretenni az egyetemet, ahogy eddig is próbálkoztak ezzel” – szögezte le.

Enyedi arra pedig végképp minimális esélyt lát, hogy végre normális párbeszéd indulhasson el a kormánnyal, s hogy annak képviselői „biztosítanak minket arról, hogy a régi módon működhetünk tovább és nem leszünk politikai hecckampány tárgya”. Hozzátette, hogy ezen külön biztosítékok nélkül nem tartja valószínűnek, hogy az egyetem feladná a bécsi kampuszépítési terveit, bár „e kérdés eldöntésének joga a rektoré és a Kuratóriumé”.

(A CEU Bécsbe költözésének státuszáról a cikkünket itt találja.)