Timmermanst is megvédik Orbánnal szemben

NVZS 2019. március 5. 12:59 2019. márc. 5. 12:59

„Egyformán erővel lépünk fel a hazugságok és a megtévesztő retorika ellen támadják bár az elnököt, az első elnökhelyettest vagy az intézmény más tagját, dolgozóját” – szögezte le az Európai Bizottság szóvivője a Hírklikk megkeresésére. Arra kérdeztünk rá, hogyan tervez reagálni Frans Timmermans és a Bizottság arra, hogy március 15-e után Soros György mellett már ő fog szerepelni a magyar kormány Brüsszel által is elítélt plakátjain és hirdetéseiben Jean-Claude Juncker helyett.

Natasha Bertaud válaszában azt is leszögezte, hogy meg fogják védeni az intézmény munkáját és minden tagját. Hozzáfűzte: az Európai Bizottság ezt már korábban is tudatta.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, a Welt am Sonntag német lapnak adott interjújában Orbán Viktor bejelentette, hogy március 15-e után a kormányzati plakátokról leszedik az Európai Bizottság Néppárt által delegált elnökét, s helyére az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, jelenlegi bizottsági elnökhelyettes, Frans Timmermans  kerül. Ezt azzal indokolta, hogy Soros György szerepe az európai politika alakításában nem hagyható figyelmen kívül és mindenkinek joga van tudni, hogy Timmermans Soros szövetségese.

Az Európai Parlamenti választások keretében Orbán Viktor által elindított újabb plakát-, hirdetési és levélkampány kiverte a biztosítékot az Európai Bizottságban, amely először csak elítélte, majd tételesen cáfolta a kampány állításait.

Orbán a gyűlöletkeltő hazug kampányával azonban már nem csak a Bizottságban, hanem saját pártcsaládjában is minden eddiginél hevesebb elutasító reakciókat váltott ki, ami odáig vezetett, hogy – elemzők és megfigyelők véleményére alaposan rácáfolva – a pártcsalád március 20-ára napirendjére tűzte az „Orbán kérdést”. Pontosabban a Fidesz kizárásnak vagy felfüggesztésnek az ügyét: ugyanis a szükségesnél is több ország több pártja kérte Orbánék kizárását: szám szerint kilenc ország tizenkét tagpártja.

Általános véleményt fogalmazott meg Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, aki a Die Welt című konzervatív német lapnak nyilatkozva leszögezte, hogy Orbán Viktor átlépett egy határt. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje pedig a Der Spiegel német hírmagazinnak azt hangsúlyozta, hogy Orbánnak le kell állítania a kampányt.

Még  az Orbán mellett hosszú ideig kiálló Angela Merkel német kancellár is jelzésértű gesztusban üzente meg, hogy Orbán túlment minden határon: visszautasította a közös ünneplést az osztrák-magyar határon Orbán Viktorral a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulóján.