A család az első – Olaszországban is

Nagy Mariann 2024. május 27. 07:10 2024. máj. 27. 07:10

Olaszországban a vezető politikusok családja a híres-hírhedt médiamágnás kormányfő, Silvio Berlusconi óta nem játszott szerepet, aligha ismerte fel valaki Mario Draghi vagy Giuseppe Conte, a két korábbi miniszterelnök feleségét. Ez azonban megváltozott, amióta a posztfasiszták soraiból érkezett Giorgia Meloni 2022 szeptemberében megnyerte a választást és az ország miniszterelnöke lett. Ezzel Berlusconiék után ismét lett egy „első család”, amely gyakran kerül a főcímekbe és felmerül a kérdés, milyen szerepet játszhatnak a vezető családtagjai a döntéseknél.

Andrea Giambruno, a miniszterelnök élettársa és kisgyermekük apja ismert televíziós műsorvezető. A 42 éves férfi Meloni hivatalba lépése után eltűnt a képernyőkről, kislányukat gondozta, csak nagy ritkán jelent meg párjával, ünnepi eseményeken. Azóta viszont Giambruno már visszatért az általa megszokott nyilvánosságba. Minden héten másfél órás hírműsort vezet a Rete 4 nevű, magántulajdonban lévő csatornán.

Nem csak a műsorvezetőnek a miniszterelnöknőhöz fűződő kapcsolata meggondolandó, hanem az is, hogy a Rete 4 a konzervatív Mediaset konszernhez tartozik – ahhoz a médiabirodalomhoz, amit egykor Berlusconi alapított. A Berlusconi-család mindmáig nem csak az adó programját irányítja, hanem finanszírozza a Forza d'Italiát, Meloni koalíciós partnerét és a cég büszke arra, mennyire közel áll a miniszterelnökhöz, írja a Spiegel.

„Mister Meloni”, ahogy az olasz sajtóban emlegetik, műsoraiban időnként megnyilvánul politikai kérdésekben is. Amikor tavaly nyáron csúcsokat ért el a hőmérséklet, csillapítani akarva a kedélyeket, vitatta, hogy a páratlan hőség az éghajlatváltozásból származna, és olyanokat mondott, hogy „hát ugye nyár van, akkor pedig mindig meleg van...”. Egy másik alkalommal megtámadta Karl Lauterbach német egészségügyi minisztert, aki olaszországi látogatásán ugyancsak az éghajlatváltozás következményeivel foglalkozott. Giambruno szerint a német miniszter ezzel „megsértette Olaszországot”. „Húsz-harminc éve akarják a németek megmondani, hogyan éljünk – mondta a kormányfő élettársa. – Kedves miniszter, ha ez neked nem tetszik, maradj otthon a Schwarzwaldban,,,”. Giambruno legutóbb azzal keltett feltűnést, ahogyan a nápolyi és palermói nemi erőszak-ügyekről tudósított. „Ha nem iszod magad eszméletlenre, nem lesz semmi bajod” – tanácsolta bölcsen fiatal nőknek. Az olasz média szerint ezzel a moderátor egyértelműen az áldozatokra tolta a felelősséget. Sokan felvetik a kérdést, vajon hogyan kell értelmezni az újságíró kommentárjait: lehet, hogy Giambruno nyíltan kimondja, amit otthon Melonitól hall, de amit a miniszterelnök nem akar nyilvánosan kimondani...?

Amikor arról kérdezték, milyen a kapcsolata Melonival, arról beszélt, hogy „a helyzet jár bizonyos foglalkozási előnyökkel.” A kérdésre, hogy ezek milyenek, ezt válaszolta, „Talán van valaki, aki meg tud nekem magyarázni egy munkajogi kérdést, amelyről beszélnem kell – vagy esetleg találok információs forrásokat a munkatársai között.”

Kitűnő magánkapcsolatok fűzik Melonihoz a sajátos családnevű Francesco Lollobrigidát is. A kormány mezőgazdasági minisztere ugyanis Meloni sógora. Mindketten kamaszkorukból ismerik egymást, egy neofasiszta ifjúsági szervezetből és Lollobrigida Meloni pártjában is keményvonalasnak számít. Korábban helyi politikusként síkra szállt azért, hogy Róma közelében emeljenek szobrot Rodolfo Grazianinak. A tábornok Olaszország egyik legsúlyosabb háborús bűnöse, aki Mussolini észak-afrikai háborúiban mérges-gázt vetett be és koncentrációs táborokat állított fel. A háború után 19 évre ítélték, de 4 hónap után szabadult és az 50-es években az újfasiszta mozgalmat szervezte.

Lollobrigida miniszterként összeesküvés-elméleteket terjeszt, például a „népességcseréről”, amelyet szerinte az afrikai bevándorlás okoz. Egy másik kijelentése úgy szólt, hogy „Olaszországban a szegények jobban esznek, mint a gazdagok”. És: „A fiatal embereknek inkább a földeken kellene dolgozniuk, ahelyett, hogy fölveszik a szociális támogatást és otthon henyélnek.”

Végül, de nem utolsósorban itt van Arianna Meloni, Lollibrigida felesége és a kormányfő nővére. „Arianna a legjobb ember a világon, akit ismerek”, írta róla önéletrajzában Meloni, hozzátéve: „nincs olyan titok, amit ne osztanék meg vele és nincs olyan ügy, amiben ne kérnék tőle tanácsot”. Mindketten kamaszkorukban kapcsolódtak a politikába, Arianna is neofasiszta ifjúsági szervezetben nőtt fel, de nem akart előtérbe kerülni, szemben két évvel fiatalabb húgával. Hát ez most megváltozott, Meloni tavaly augusztusban nővérét pártjuk, a Fratelli d’Italia ügyvezetőjévé nevezte ki. Arianna Meloni ugyan tartózkodik politikai kinyilatkoztatásoktól, de központi szerepet játszik a párt hatalmi apparátusában.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom