Az AfD még vizsgálja, nem túl szélsőséges partner-e nekik a Mi Hazánk

HírKlikk 2024. június 26. 14:05 2024. jún. 26. 14:05

Hírek szerint, megtorpant a radikális jobboldali német párt azon terve, hogy Szuverenisták néven új EP-frakciót alakítson. Mivel fél a szélsőségesebb nacionalista nézeteket valló pártoktól, előbb átvilágítják három kétséges partnerüket.

Miután nem sokkal az EP-választás előtt kizárták a jobboldali-populista, számos botrányba keveredett német pártot a Marine Le Pen által dominált Identitás és Demokrácia (ID) csoportból, az AfD saját szervezésű új frakció létrehozása mellett döntött az Európai Parlamentben – írja az Euronews.

Az új képviselőcsoport Szuverenisták néven alakult volna meg most hétvégén, a párt egyik képviselője már le is foglalt egy 100 fős termet az EP-től „egy új frakció alakuló ülésére". Az Euractiv információja szerint azonban a René Aust vezette küldöttség kedden úgy döntött, vár még a lépéssel.

Ehelyett most azt tervezik, hogy előbb átvilágítják a potenciális leendő frakciótagok egy részét, mivel a pártban néhányan attól tartanak, hogy az EP-ben „más pártokhoz kötődő szélsőséges imázzsal hozzák őket összefüggésbe", miközben ők szeretnék levetkőzni a magukét – mondta a brüsszeli lapnak egy, az ügyet ismerő forrás.

A lap több AfD-s forrása elmondta, hogy a képviselőcsoport technikailag a tervek szerint megalakulhatott volna, mivel a felállított jelöltlista teljesítette azt a követelményt, hogy hét különböző országból 23 törvényhozót gyűjtsenek össze. Az egyik forrás szerint azonban e pártok közül hármat most „még egyszer meg kell vizsgálni, hogy megfelelnek-e".

A német küldöttség ezért leellenőrzi, hogy három, egyébként oroszbarát párttal, a magyarországi Mi Hazánk Mozgalommal, a nacionalista SOS Romániával és a szlovákiai szélsőséges Köztársaság Mozgalommal lehetséges-e az összefogás. „Félő, hogy ellenőrizhetetlenek" – mondta az Euractiv forrása.

Miközben saját hazájában a belföldi hírszerzés vizsgálja az AfD-t annak megállapítására, hogy valóban szélsőséges mozgalomnak minősül-e, a párt egy részét kényelmetlenül érinti a döntés, hogy az Európai Parlament legszélsőségesebb nacionalistáival szövetkezik.

Nehéz választás előtt állnak, ugyanis ha az Európai Parlamentben független párt maradnak, még inkább elszigetelődhetnek, az új frakció megalakításával viszont azt kockáztatják, hogy olyan szélsőségesen nacionalista nézeteket valló pártokkal társulnak, amelyektől szívesen távol maradnának.

A saját parlamenti frakció megalakításának kérdését várhatóan a párt hétvégi konferenciáján vitatják meg. A végső döntés várhatóan akkor születik meg, amikor jövő kedden ismét összeül az AfD uniós küldöttsége.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom