A demokrácia védelme éppen úgy nemzetközi ügy, mint a klímaváltozás

HírKlikk 2021. augusztus 3. 21:25 2021. aug. 3. 21:25

Joe Biden új módon közelít az emberi jogokhoz, véleményében idealizmus és alázat tükröződik vissza. Az elnök ismét a demokráciát állította az amerikai külpolitika középpontjába, de tisztában van azzal, hogy ha az Egyesült Államok vissza akarja szerezni korábbi nemzetközi pozícióját, akkor elsősorban a saját háza táján kell felszámolnia a demokrácia hiányosságait – írja a Foreign Policy előfizetői számára olvasható cikkében.

Az Egyesült Államok Biden előtt egy olyan populistát emelt a nyeregbe, aki a jogállami biztosítékok szétzúzásával igyekezett növelni saját hatalmát. Ugyanez történt Magyarországon, Brazíliában, Indiában és másutt is. Biden úgy ítéli meg, hogy a demokráciák megbénulnak a pártok túlzott befolyása miatt, megbéklyózza őket a korrupció, amit csak tetéz a hihetetlen anyagi egyenlőtlenség. Viszont egyértelmű, hogy a demokráciát nemzetbiztonsági okokból kell megvédeni az autokratákkal szemben, mind odahaza, mind a határokon túl. A kérdés csupán az, hogy ez egyáltalán lehetséges-e, és ha igen, miként. Ezért írta azt nemrégiben az amerikai külügyminiszter az ország összes nagykövetségének, hogy állomáshelyükön folyamatosan tartsák napirenden a jogállam kérdését. 

Csakhogy megingott a demokrácia iránti bizalom. Biden azt reméli, hogy ezen segít, ha vissza tudja állítani a megriadt középosztály jólétét, és ehhez a többi közt nem engedi korlátozni a szavazati jogokat. Az is meggyőződése azonban, hogy a liberális, demokratikus Egyesült Államok nem juthat semmire egy nem liberális és nem demokratikus világban, még ha együtt is működik tekintélyelvű rezsimekkel globális kérdések megoldására. Ráadásul, főként Oroszország, de Kína is aktívan igyekszik meggyengíteni a liberális rendet és egyes liberális államokat. Ezért a demokrácia védelme nemzetközi ügy, mint például a klímaváltozás. 

Új vonás Washington részéről az alázat, vagyis, hogy hajlandó tanulni másoktól. Viszont még nem világos, miként képes túljutni az erős belső megosztottságon. A populista vezetők természetesen készek bármit megtenni a bizalmatlanság gerjesztésére. A török, vagy az indiai elnök elveszheti egy nap a hatalmat, de úgy intézték, hogy addigra országuk kormányozhatatlan legyen. Putyin pedig ott szítja a lángokat, ahol csak tudja. Ehhez mindenekelőtt lángok kellenek, ám a demokrácia hanyatlása mindig az országon belül indul be. Ezért sokkal nehezebb helyreállítani másutt – írta a szerző.