A felfüggesztett Fidesz kioktatja az Európai Néppártot

HírKlikk 2020. február 19. 19:25 2020. feb. 19. 19:25

Orbán Viktor kedden memorandumban fordult az Európai Néppárt (EPP) tagpártjaihoz, és ebben jobbratolódást követelt. Mint írta, az EPP a tömeges migrációban látja a demográfiai gondok megoldását. Orbán „az EPP megújulása érdekében” jobbratolódást javasolt a pártcsaládnak – idézte a Die Presse vezető osztrák konzervatív lap Novák Katalin Facebook-bejegyzését.

A jobboldali nemzeti magyar miniszterelnök élesen bírálta az EPP-t, azzal, hogy a hatalom megszerzése érdekében, a liberális oldalhoz illeszkedik, míg régebben „bátran és büszkén képviselte a keresztény-konzervatív polgári társadalmat”. Tétlenül szemléli a schengeni övezet szétesését, és a tömeges migrációban látja a demográfiai probléma megoldását – idézte a lap a memorandumot.

A Fidesz azt ajánlja a pártcsalád tagjainak, hogy folytassanak belső vitát az EPP jövendő missziójáról, és mérlegeljék a pártcsalád stratégiai irányvonalát. Ugyanakkor Orbán élesen bírálta Donald Tusk pártelnököt is. „Olyan elnököt választottunk, aki behozta az EPP-be a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket” – írta. Végül a cikk emlékeztetett rá, hogy az EPP tavaly márciusban felfüggesztette a Fidesz tagságát, mert az Orbán-kormány újra és újra megsérti az EU alapvető értékeit.