A Fidesz hatalmát a forradalom kitörése fenyegeti

Németh Péter 2019. február 28. 07:06 2019. feb. 28. 07:06

”Nem a forradalom a megoldás, de a Fidesz hatalmát egyre inkább a forradalom kitörése fenyegeti. Mi a határozott, radikális, de a békés rendszerváltás hívei vagyunk. Erre jött létre a Mindenki Magyarországa Mozgalom is, amely ugye vasárnap bontott zászlót Budapesten. Meggyőződésünk, hogy sokan gondolkodnak úgy, mint én, és ebben együttműködőek az ellenzéki pártok is„ - ezt Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere nyilatkozta a Hírklikknek.

- A hét elején volt egy éve, hogy megválasztották Hódmezővásárhely polgármesterének, azóta – de persze már előtte is – folyamatos támadásoknak van kitéve. Az, hogy kibírta ezt az egy évet, az az állóképességét bizonyítja, vagy inkább azt, hogy még sem olyan erős itt a Fidesz?

- Valószínűleg mind a kettőt, én azonban inkább azt emelném ki, hogy milyen sok ember állt mellém, és vállalt ezzel kockázatot is. A beiktatásomat követő átmeneti békés időszak után, amely mondjuk az áprilisi választásokig tartott, megpróbált ellehetetleníteni a Fidesz. Akkor éppen azzal, hogy harminc dolgozót elvitt a Városházáról.

- Akkor tulajdonképpen adott önnek egy kis türelmi időt a Fidesz…

- Hát nyilván rosszul vette volna ki magát, ha már az országgyűlési választások előtt beindítják a háborút, de április 8-a után Lázár János már nem késlekedett harcot hirdetni. Az aljegyző is sietve nyilatkozott, hogy össze fog dőlni a közigazgatás, mert a legjobb szakemberek elmennek, hiszen tűrhetetlenül rossz a légkör. Csak úgy érdekességként említem, hogy ez a gyors elvándorlás abban a pillanatban leállt, amikor Lázár János nem lett miniszter. Akik elmentek, nem szétspricceltek a szélrózsa minden irányába, hanem a kormányhivatalban kaptak állást. Mondanom sem kell, hogy a Lázár János által felügyelt kormányhivatalban. Az elvándorlás később valóban megszűnt, de kétségtelenül sok kulcsember hagyta ott a hivatalt. Szerencsére nagyon jó emberek érkeztek a helyükre, és a városi cégek vezetőivel is korrekt kapcsolat alakult ki. Szóval, ha a többség hangulatát vizsgálom, akkor ők felszabadulásként élték meg tavaly február 24-ét. Még azok is, akik korábban nem mertek nyilatkozni; később nyíltan kiálltak mellettem, illetve a vásárhelyiek ügye mellett. Ez nem volt kockázatmentes, vállalniuk kellett a meghurcoltatást.

- Úgy érzi, hogy ma is megnyerné a választást?

- Igen, úgy érzem. De, hogy mi történik az októberi választásokig, azt meglátjuk. Annyi mindenképpen látszik, hogy a Fidesz rengeteg pénzt fordít a kampányra, a lejáratásomra.

- Nézem itt a fején az ősz hajszálakat. Ezek voltak egy éve is?

- Voltak, de valószínűleg szaporodott a számuk, ha nem is olyan gyorsan, mint Lázár Jánosé.

- Legutóbb, amikor találkoztunk, akkor is feltettem önnek ezt a kérdést, amit most újra felteszek: nincs önnek Lázár fóbiája?

- Nincs, nincs, nincs. Illetve ha nekem van, akkor minden vásárhelyinek van. Már csak azért is, mert a legtöbb dolog mögött Lázár intézkedései sejlenek. Már az előző polgármester sem hozhatott önálló döntéseket, most is ugyanez a helyzet: a Fidesz-frakció teljes mértékben az ő befolyása alatt működik. Van itt Göbl-terv, Göbl levél…

- Ki az a Göbl?

- Lázár János kommunikációs szakembere, aki leírta a fideszes frakció tagjainak, hogy semmilyen pozitív témában ne nyilatkozzanak, ugyanakkor gyűjtsék az ellenem indítandó támadásokhoz a negatívumokat.

- Ad maga ellen támadási felületet?

- Biztosan. Bár általában nem jogosak azok a támadások, amelyeket ellenem indítanak. Amit ők csinálnak módszeres kampány, és semmi köze a valósághoz. Indult azzal, hogy össze fog omlani a polgármesteri hivatal. Ez nem történt meg. Folytatták azzal, hogy nem működik a város, nincs levágva a fű, nem írtjuk a szúnyogokat, nem takarítjuk el a havat… Ez utóbbit már két nappal a választások után szóvá tették… Aztán azzal vádoltak, hogy nem dolgozom… Összességében azonban az emberek látták, hogy működik a város, én is dolgozom, méghozzá elég sokat. Később azzal riogatták a helyieket, hogy nem fog érkezni egy fillér tao-pénz sem. Annyi volt igaz belőle, hogy száz százalékig nem tudtuk feltölteni a keretet, de 78 százalékosan igen, és ez egyáltalán nem rossz eredmény.

- Azt is hallottam, hogy egyesek szerint nem fejlődik a város…

- Ez sem igaz: kevesebb elbukott projektünk volt, mint az előző városvezetésnek, kilencszer annyi fejlesztést valósítottunk meg tavaly, mint egy évvel korábban.

- Akkor viszont csak szóban támadja önt a kormány, ha így jönnek a pályázati pénzek…

- Ezek abból származnak, amelyeket már leosztottak előre, akkor, amikor még Lázár János erős országgyűlési képviselő volt… Mi azokat a pénzeket költjük el, amelyeket akkor ítéltek meg, csak éppen hatékonyabban, mint a fideszes városvezetés.

- De akkor ezek az ön érkezése előtti pályázatok voltak, nem?

- Igen, de azóta alig vannak pályázatok. A kormány már 2017-ben kiosztotta az összes uniós pályázati pénzt. A megyei jogú városok, mint mi is ki voltak zárva tavaly bizonyos pályázati formákból. Összesen talán öt-tíz pályázat volt, amelyeken indulhattunk, ezeken azonban nem nyertünk. Vagy nem nyerhettünk. Korábban meglehetősen sok pénzhez jutott a város. Lázár szokta emlegetni, hogy Makó, a maga 24 milliárdjával milyen sok pénzt kapott. Csak, hogy legyen összehasonlítási alap: Vásárhely 165-öt kapott. A források tehát itt vannak, nekünk az a feladatunk, hogy jól költsük el.

- Most mennyit lopnak el belőle?

- Remélem, hogy sokkal kevesebbet.

- Akkor tehát most is el-eltűnik egy-két forint…

- Hadd mondjak konkrétumot. Most fogjuk átadni a Zöld Vásárhely Parkot. Amikorra én megörököltem ezt a projektet, addigra nem csak kijelölték a győztest - Lázár János unokatestvérének az élettársát -, hanem két közbeszerzési tanúsítvánnyal is rendelkeztek, amely azt volt hivatott bizonyítani, hogy minden rendben van. Hiába voltak furcsa dolgok, meg sem lehetett támadni őket. Pedig a parképítést végző cégnek nem is volt erre szóló jogosítványa, csak akkor került be a profiljába, amikor elnyerte a megbízást. Mindössze két pályázó volt egyébként is. Mi viszont nem szűkítjük le, ellenkezőleg szélesre tárjuk a kapukat, hogy jöjjön mindenki, akik alkalmasnak tartja magát a feladatra. A park így 850 millióba került, amit azt hiszem okosabban is el lehetett volna költeni… De itt a módszer az érdekes: a számukra kedves vállalkozás győz, és afelől is bebiztosítják magukat, hogy meg se lehessen támadni a végeredményt.

- Összességében mit mondana erről az egy esztendőről?

- A város számára rendkívül eredményes volt. Komoly ellenszélben dolgoztunk, sok hatóság ugyanakkor nagyon is együttműködő volt. Például a Belügyminisztérium; a támogató hozzájárulása nélkül nem lehetett volna lecsökkenteni azt az egymilliárdos visszafizetési kötelezettséget, amely még Lázár János polgármestersége idején keletkezett. De hogy mit jelentett ez az egy év Hódmezővásárhelynek? A pénzeső 2017-ben lezárult, de mi költhettük el. Csak jobban, mint a Fidesz. Mert felelősen, olyan célokra, amelyek a város fenntartási költségeit csökkentik. Most egy 170 milliós beruházás van folyamatban a strandnál. A fideszeseket kézzel-lábbal igyekeznek megakadályozni, de meg fogjuk csinálni. Korábban drasztikusan emelték a helyi adókat, most viszont harminc százalékkal csökkentjük a vállalkozások helyi adóját, és ezzel valóban versenyképesek leszünk. Vagyis jöhetnek ide a vállalkozások, már kedvezőbb lesz az adózásuk, mint mondjuk Szegeden. Kevesebb a sikeretlen pályázatunk is, a tao pénzekről már tettem említést. De ami ugyancsak nagyon fontos: olyan cégek kapnak megbízásokat, amelyek korábban legfeljebb alvállalkozóként juthattak szerephez. A korábbi sikeres cégek is nyernek, csak éppen látványosan kevesebb pénzt vihetnek el. Régebben folyamatosan eladósodott a város, mi ezeket fokozatosan visszafizetjük. Aztán: elvettek a városi kórháztól még Lázár polgármestersége idején 300 millió forint állami pénzt, az idén ezt teljesen visszaadjuk a kórháznak.

- És ön, személyesen, szegényedett vagy gazdagodott az egy év alatt?

- Szegényedtem. Én ennél jobb állásokban voltam korábban, magasabb fizetéssel, több juttatással.

- Akkor ez miért jó önnek?

- Nekem ez küldetés, nem a meggazdagodás lehetőségéről szól. Ha valaki megélhetési politikus akar lenni, nem ajánlom neki az ellenzéki pozíciót.

- Szóval nincs itt egy kastélya?

- Nincs és nem is lesz, mint ahogy magánutam sincs, a gyermekeimnek sincs budai lakása meg balatoni nyaralója, se földjei, se erdői…

- Higgye el, én szurkolok, hogy legyen nekik.

- Dolgozzanak tisztelettel, becsülettel és így jussanak sokra.

- Elemezők azt mondják különben, hogy az ön győzelme, ellenzéki szempontból, kontraproduktív volt, legalább is abból a szempontból, hogy beindította az elkényelmesedő Fideszt. Magyarul: erős mozgósítást indított be az ön sikere, és ez azóta is így van, ami viszont az anyagiak és a felületek bősége alapján nem sok jót ígér önöknek.

- Egy évvel ezelőtt azt mondtam, hogy a halálcsillag már majdnem felépült; akadnak még önkormányzatok ellenzéki kézben, és a bíróságok is függetlenként tudnak működni, illetve halványan még létezett ellenzéki média. Sajnos az elmúlt évben a helyzet romlott: a bíróságoknál hamarosan beindulnak a közigazgatási bíróságok, amelyeknél félő, hogy a Fidesz el tudja érni, hogy ott számára kedvező ítéletek szülessenek; a független média tovább gyengült, kiváltképp, ha a közterületi reklámokat is megemlítjük, az önkormányzatok pedig meglehetősen kivéreztetett állapotba kerültek. Nagyon nagy tétje van az idei önkormányzati választásoknak, mert ha a kivándorlás nem áll meg, ha a korrupció is ugyanígy megmarad, és ha tovább távolodunk Európától, az Magyarországnak Trianonnal felérő kockázatot jelent.

- Pedig egyelőre ezzel a kormánnyal kellene együttműködnie az önkormányzatoknak. Erről meg az jut eszembe, hogy a Fidesz helyi frakcióvezetője a napokban nyilatkozta: ön ne számítson semmilyen támogatásra a kormánytól, mert egy olyan polgármester, aki naponta hirdet forradalmat a fennálló hatalommal szemben, ezt nem érdemli meg…

- Azt mondta, hogy hetente forradalmat csinálok…

- Ez a kijelentés mennyire hat a város lakóira?

- Hadd kezdjem onnan, hogy vajon én mennyire vagyok a Fidesz első számú közellensége. Függetlenként egyik ellenzéki párthoz sem tartozom, de az az üzenet, amelyet ez a város megfogalmazott tavaly, megértette Orbán Viktorral, hogy számára a legnagyobb veszélyt az összefogás jelenti. Hódmezővásárhely egy évvel ezelőtt össze tudott fogni; egy kiábrándult fideszes mögé beállt az összes ellenzéki párt. A legtöbb vidéki városban ez a recept működhet.

- Kell hozzá egy kiábrándult fideszes?

- Kell hozzá egy olyan ember, aki a fideszes szavazók számára is elfogadható. Hogy értse: egy jobbikos jelöltnek nincs esélye arra, hogy a teljes ellenzék, illetve egy szocialista jelöltnek ugyancsak a teljes ellenzék és a szükséges fideszes szavazótábor is mögé álljon. Világos a feladat: olyan jelölteket kell találni, akikre az elégedetlen fideszes választók is hajlandóak szavazni. Ha van remény, akkor ezek az emberek nagy számban fognak elmenni, szavazni.

- És találnak ilyen jelölteket?

- Nem állítom, hogy könnyű, elég nagyok a kockázatok és mellékhatások. De újra hangsúlyozom: az összefogás nagy erő, a Fidesz attól bizonyosan retteg. Ha Orbán évértékelőjére gondolunk, ott kiemelten foglalkozott vele, és az sem kétséges előttem, hogy megpróbálkozik beépített emberekkel bomlasztani az alakuló egységet. Ahogy például Vollner János is kiemelkedő szerepet vállalt a Jobbik szétverésében. Attól tartok, hogy minden pártba beépült már olyasvalaki, aki a Fidesz küldötteként szerepet vállalt az ellenzék szétverésében. Ebben nagy szerepet játszik a Fidesz sajtója is; a Jobbikot náci pártként igyekszik feltüntetni, Gyurcsány Ferencet és a baloldalt lejáratni. A középpontban az összefogás megakadályozása áll. Éppen ezért találták ki azt is, hogy mi forradalmat akarunk szervezni. Pedig éppen ellenkezőleg: a Fidesz viszi abba az irányba az eseményeket – ahogy 1956-ig a kommunista hatalom tette -, hogy növeli annak esélyét, hogy akár forradalom legyen, mégpedig azzal, hogy minden demokratikus változás lehetőségét elgáncsolja. Ez félelmetes dolog, de alapvetően a Fidesz számára félelmetes, mert elsősorban rajta csattan az ostor, de számunkra is az, hiszen nem akarunk sem elkövetői, sem szereplői lenni erőszakos cselekményeknek; mindannyian féltjük a családunkat és az országot. Rögzítsük tehát: nem a forradalom a megoldás, de a Fidesz hatalmát egyre inkább a forradalom kitörése fenyegeti. Mi a határozott, radikális, de a békés rendszerváltás hívei vagyunk. Erre jött létre a Mindenki Magyarországa Mozgalom is, amely ugye vasárnap bontott zászlót Budapesten. Meggyőződésünk, hogy sokan gondolkodnak úgy, mint én, és ebben együttműködőek az ellenzéki pártok is.

- A végén párttá alakulnak?

- Nem, mi hangsúlyozottan nem párt vagyunk és nem is leszünk az. Azt szeretnénk, ha a mi közbenjárásunkkal választhatnánk ki azt az egy jelöltet, aki elindul a Fidesz ellen. Egerben például Mirkóczki Ádám, jobbikos képviselő, más városokban a szocialista jelölt körül formálódik az együttműködés, így például Szegeden Botka László a jelöltünk.

- Szeretném világosan látni: az önök jelöltjeivé válnak a polgármester aspiránsok, vagy önök támogatóként jelennek meg?

- A mozgalom a hiteles ellenzék katalizátora akar lenni, és szerepet vállalni az Orbán utáni Magyarország építésében. Nekünk nincs kormányalakítási ambíciónk, nekem pedig nincs miniszterelnöki törekvésem, nekünk csak az a fontos, hogy legyen rendszerváltás Magyarországon.

- És ehhez az út az önkormányzati választásokon keresztül vezet?

- Igen, és ehhez meg kell tudni védenünk az önkormányzatokat, az önkormányzatiságot Magyarországon. A mi mozgalmunk fel fogja kínálni a támogatását a helyi Kossuth-köröknek, a teljes ellenzéki együttműködést kezdeményező aktivista csoportoknak. Ha azt akarják, akkor a jelölő szervezet lehet az MMM, de a jelentősebb településeken többnyire az ott működő saját egyesület mellé fogunk felsorakozni.

- Térjünk vissza még egy picit Lázár Jánoshoz. Ön mikor beszélt vele utoljára?

- Néha hívogattam, de többnyire nem, vagy nem ő veszi fel a telefonját. De nyitott vagyok az egyeztetésre. Felőlem hetente megbeszélhetnénk a város dolgait egy nyilvános fórumon, ő azonban nem tűnik erre fogadókésznek. A frakcióvezetővel tárgyalok, de az érezhető, hogy a döntés Lázár kezében van. Pont úgy, mint a református egyház vezetője esetében, aki még arra sem mert rábólintani, hogy az iskolájukat visszaadjuk nekik.

- Ön szerint most Lázárnak az a feladata, hogy tönkretegye önt? Egyébként Orbán csak játszadozik vele?

- Itt már a fideszesek többsége is egyre gyakrabban mondja, hogy ez már nem Lázár döntése. Persze a helyiek még mindig Lázártól félnek, tőle tartanak, neki engedelmeskednek, de a suttogó propaganda szerint már nem ő az, aki határoz a dolgok menetéről. Például hogy Bayer Zsolték idejönnek a rádióba, hogy kikerültek az engem lejáratni akaró plakátok, hogy bulvárlap indult, amit Kaminszky Fanni szerkeszt, a szegedi ügyek Kubatov Gábor kezébe kerültek; szóval egyre inkább Budapestről szervezik Hódmezővásárhely és Szeged visszavételének hadműveletét.