A Fidesz kénytelen visszatáncolni Fudan-ügyben

HírKlikk 2021. június 9. 17:45 2021. jún. 9. 17:45

A kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszával szembeni ellenállás visszatáncolásra készteti a Fideszt – írta „Erőpróba a budapesti kínai egyetem körül” című cikkében a liberális osztrák Der Standard tudósítója. Úgy látja, hogy a Fudan ügye egyre inkább politikai tehertétellé válik a jobboldali populista Orbán Viktor és a kormányzó Fidesz számára. A magyar adópénzekből finanszírozandó projekt ellen a hétvégén mintegy tízezren tüntettek.

Ha a terv megvalósul, a kampusz a sanghaji anyaegyetemhez hasonlóan, a Kínai Kommunista Párt szigorú ellenőrzése alatt áll majd. Emellett a magyar kormány olyan telket ad ehhez ajándékba a Duna partján, ahol a korábbi tervek szerint, a budapesti egyetemek diákjainak építettek volna megfizethető áru lakhatási lehetőséget. 

A szombati tüntetés az első nagy ilyen esemény volt a járvány kezdete óta. Nem csupán remek hangulatban folyt le, hanem a jövő tavaszi választáson első ízben közösen induló ellenzék kristályosodási pontjává lett. 

A cikk ismertette Karácsony Gergely tüntetésen mondott beszédét, és megemlítette, hogy miniszterelnök-jelöltként indul az előválasztáson. „Mintaként Karácsony főpolgármesterré választása szolgál: akkor is először előválasztáson győzött, aztán az egyesült ellenzék támogatásával tudott vereséget mérni Tarlós Istvánra”

A szerző kitért a mostani ellenzéki összefogás összetételére, és arra is, hogy Karácsony és az érintett kerület polgármestere nagy dobást hajtott végre az érintett terület egyes utcáinak átnevezésével. Erre a budapesti kínai nagykövetség dühödten reagált, azzal, hogy ez „brutális beavatkozás Kína belügyeibe”

„Orbán táborában felismerték, hogy milyen komoly a helyzet, és elkezdtek erősen visszafelé evezni. Hirtelen azt mondták, hogy nincsenek is még konkrét tervek, semmi nem dől el 2022 ősze előtt, és 2023-ban még lehet népszavazást rendezni a kérdésről. Ez azonban persze nem egészen így van, hiszen már létezik egy aláírt megállapodás a magyar innovációs minisztérium és a Fudan Egyetem között, és már jövő kedden megszavazhatja a parlament azt a törvénytervezetet, amely megfelelő, politikai szempontból gondosan válogatott tagokból álló alapítványnak adja át az egészet, hacsak vissza nem vonják a tervezetet” – írta a szerző. Az ellenzék nem táplál illúziókat: Karácsony és Baranyi Krisztina kerületi polgármester már el is indított egy nem kötelező érvényű népszavazást – mutat rá a cikk, amely idézi a Baranyai Krisztina által a Népszavának adott interjút, amelyben a kerületi polgármester azt mondta, „A kormány el akarja bizonytalanítani az embereket, és időt akar nyerni a projekt megvalósításához”

Forrás: Hírklikk