A Fidesz kínosan hallgat a szegedi professzor rasszista mondatairól

Föld S. Péter 2021. április 14. 17:45 2021. ápr. 14. 17:45

Egy hete derült ki, hogy Gulyás László szegedi professzor rendszeresen rasszista gondolatokkal traktálja előadásainak hallgatóságát, ám a magát jobboldalinak mondó kormányoldal prominensei hallgatnak az ügyben. Egyedül Áder János köztársasági elnök hivatala adott ki – a Népszava kérdésére válaszként – egy néhány soros, semmitmondó közleményt.

A történteket már többször is felidéztük: a szegedi egyetem négy hallgatója megunta professzoruk permanens rasszista és szexista megjegyzéseit, és panaszt tettek Gulyás László ellen, amiért február 17-én egy online előadásában vállalhatatlan megjegyzésekkel fűszerezte a migrációról szóló kurzusán elmondottakat. Gulyás professzor az amerikai elnököt félhülyének nevezte, alelnökét fekete ribancnak, s azt is fontosnak tartotta közölni a hallgatósággal, hogy „a fekák az őserdőben lóf@szt sem csináltak.”

A Fidesznek mindehhez nem volt egy szava sem. Áder János, ahogyan több portálon is olvasható volt, megszólalt az ügyben, ám ez sem fedi teljesen a valóságot. Áder János ugyanis nem szólalt meg. Nem kért öt percet az állami televíziótól, rádiótól, nem hívta fel a Magyar Távirati Irodát, hogy nyilatkozna. Helyette, a Népszava kérdésére, hivatalának sajtóosztálya válaszolt. A lap amúgy azért fordult az államfőhöz, mert Áder János március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Gulyás Lászlónak. Nem a fekázásért, hanem – a hivatalos indoklás szerint – „a magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként.

Erre vonatkozott a kérdés. Hogy Áder államfő kíván-e bármit tenni, vagy hozzáfűzni a kitüntetéshez. Az elnök hivatalának válaszából kiderült, hogy a kitüntetés visszavonására a hatályos törvények értelmében nincs lehetőség, „az államfőnek tehát jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs”. Mindehhez még hozzátették, hogy „ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen.”

Ennyi a jobboldal véleménye ebben a szégyenletes ügyben. A többi, ahogy mondani szokták, néma csönd. Hallgatnak a fideszes miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok, még azok az asszonyságok sem mondanak semmit, akik más vonatkozásban igen érzékenyek arra, ha női mivoltukban érzik megbántva magukat. Nem szólal meg a morális kérdésekben másokat bármikor kioktató Fidesz-közeli lakájmédia, és természetesen hallgat az állami pénzekkel kitömött, magát civil szervezetnek mondó CÖF is. Persze, mit is mondhatnának? Mindenki behúzza a fülét-farkát, majd ez a botrány is elül, mint ahogy elmúlt a többi is, miért épp ezen botránkozna meg bárki a hatalom urai közül. 

Lehet az is, hogy mi vagyunk tévedésben. Gulyás professzor ugyanis, miközben egyetlen szóval sem tagadta az általa elmondottakat, visszautasította, hogy őt nemzeti, polgári és konzervatív értékrendje miatt támadják. Ez tehát a nemzeti, polgári és konzervatív értékrend, ha idáig ez nem lett volna világos. Az alávaló, aljas megfogalmazás, a szexista sunyiság mögé bújt suttyóság. 

Talán még az a szégyen is megeshet, hogy Gulyás Lászlót egy másik nemzeti ünnepünkön ismét kitüntetik. Hiszen az, ami miatt a lovagkeresztet idén március 15-én megkapta, vagyis „a magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként, változatlanul érvényes. Minden más, ami – Áder János míves megfogalmazása szerint – minősíthetetlen, csupán Gulyás professzor és a Fidesz írói munkásságának része.