Áder szerint az amerikai elnök nem félhülye, és alelnöke sem fekete ribanc

Föld S. Péter 2021. április 13. 10:56 2021. ápr. 13. 10:56

Számos alkalommal írtunk már arról, mennyire zokon vesszük, hogy Áder János államfő beszédesen hallgat, amikor mondania kellene valamit a társadalmat érintő, fontos ügyekről. Szólnia kellene a nagyobb botrányok esetén, vagy például akkor, amikor a hatalmon lévők visszaélnek a helyzetükkel, lerombolják a jogállamot, csorbítják a sajtó és az ítélkezés függetlenségét, vagy éppen saját embereiket betonozzák be a közhivatalok élére.

Nos, ennek vége, megszaggatjuk a ruházatunkat, és hamut szórunk a fejünkre. Áder János ugyanis megszólalt egy ügyben. Igaz, most sem magától, és most sem személyesen, hanem a Népszava kérdésére, hivatalának sajtóosztályán keresztül válaszolt. A lap Gulyás László szegedi professzor néhány nappal ezelőtt napvilágot látott, február 17-én elhangzott előadásán mondottakról kérdezte az államfőt. Mint ahogyan arról a Hírklikk is beszámolt, a közvélemény számára korábban jórészt ismeretlen szegedi professzor online előadáson fejtette ki gondolatait a bennünket körülvevő világról. Joe Biden amerikai elnököt például félhülyének nevezte, Kamala Harris alelnököt, fekete ribancnak, s mint fogalmazott, „a fekák az őserdőben lóf@szt sem csináltak.” Egyedül Claudia Schiferről volt jó véleménye, őt – mint mondta – el tudná képzelni, amint a hálószobájában tartózkodik.

Áder János egyébként úgy került a képbe, hogy idén március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Gulyás Lászlónak. Feltételezhetően nem a fent idézett szellemiségért, hanem, a hivatalos  indoklás szerint „a magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként. Gulyás professzor a botrány kirobbanása után nem tagadta a neki tulajdonított mondatokat, viszont közölte, hogy őt azért támadják, mert nemzeti, polgári és konzervatív az értékrendje.

Ez a rövid előzménye annak, hogy a Népszava megkérdezte az államfőt a professzor kitüntetéséről, illetve e kitüntetés esetleges visszavonásáról. Áder János helyett hivatalának sajtóosztálya válaszolt, azt írták, hogy a kitüntetés visszavonására a hatályos törvények értelmében nincs mód, „az államfőnek tehát jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs”.

Nyilván ők is érezhették, hogy ez így meglehetősen személytelenül hangzik, és azt sugallja az állam polgárai számára, hogy Áder magasról tesz mindenre, ami az országban történik, ezért hozzábiggyesztettek még egy mondatot. Eszerint, „ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen.”

Most tényleg nem lovagolnánk a megfogalmazás finomságán. Vagyis, ha Áder szerint minősíthetetlen, ami elhangzott, akkor ez szó szerint azt jelenti, hogy nem kívánja Gulyás László mondatait minősíteni, nem akar a professzor nézeteiről sem jót, sem rosszat mondani. Mindez ugyanis csak játék volna a szavakkal, mert meggyőződésünk, hogy Áder nem ért egyet Gulyás professzorral, s nem azt gondolja, hogy Joe Biden félhülye, hogy Kamala Harris fekete ribanc, valamint abban sem ért egyet a különös szegedi gondolatok nemzeti, polgári és konzervatív értékrendű megfogalmazójával,, hogy a fekák az őserdőben lóf@szt sem csináltak.

Ilyen államfőre van szükségünk nekünk, magyaroknak. Aki mindig kertelés nélkül kimondja, amit gondol, mert ami a szívén, az a száján.