A Fideszéhez hasonló cipőben a román szociáldemokraták

HírKlikk 2019. április 17. 09:10 2019. ápr. 17. 09:10

A román szociáldemokraták helyzete némileg eltér az Orbán Viktor féle Fideszétől, de van amiben hasonló. Míg Magyarországon a tekintélyelvű fejlődés okoz problémát, Romániában a korrupció. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint ennek ellenére az európai szociáldemokraták is meghúzták a vészféket, és „befagyasztották” a romániai testvérpártjukhoz, a PSD-hez fűződő kapcsolatokat.

Ez a lépés mindenesetre megszabadítja a frakciót attól a néha nem teljesen alaptalanul felvetett vádtól, hogy vak a bal szemére, és nem látja a problémákat. A felfüggesztést ugyanis lényegében ugyanúgy indokolták, mint előzőleg az EPP a Fidesz felfüggesztését. A jogállamisággal egyik ország folyamatai sem összeegyeztethetők, amint az EP nagy frakcióinak céljaival sem.

Feltűnő azonban, hogy mindkét nagy pártcsalád nyitva tartja az ajtót mind a Fidesz, mind a PSD számára, hiszen mindkettő szép számmal delegál küldötteket az EP-be. Amennyiben az európai választás után szükség lesz a Fidesz és a PSD szavazataira, kiderül majd, hogy valóban számítanak-e a sokat idézett európai értékek.

Forrás: Hírklikk