A fideszes képviselők nem támogatták az egyetemi tandíjak csökkentését

HírKlikk 2021. március 3. 14:15 2021. márc. 3. 14:15

A fideszes képviselők kedden, a kulturális bizottság ülésén, nemet mondtak az MSZP azon javaslatára, amely szerint az idei tavaszi félévben a felére csökkent volna az egyetemisták tandíja - adta hírül közleményében az ellenzéki párt.  

Az MSZP szerint a Fidesz ezzel a lépésével hátat fordított annak a mintegy 120 ezer hallgatónak és a szüleiknek, akik félévenként 200-300 ezer vagy még ennél is magasabb összeget fizetnek az egyetemi oktatásért.

A szocialisták szerint ez a tett azt bizonyítja, hogy a kormánypártok vagy nem ismerik a fiatalok problémáit, vagy azok egyszerűen csak nem érdeklik őket. Minden második érintett fiatal ugyanis a tanulmányai mellett végzett munkával teremti elő a tandíja összegét, azonban a válság – főleg a turizmus és a vendéglátás leállása – miatt rengetegen elveszítették a munkájukat. Ráadásul nagyon sok családban az egyik vagy még rosszabb esetben mindkét szülőt érintette a válság, és alacsonyabb fizetéssel vagy a munkanélküliséggel kell szembenézniük. Úgy vélik, az MSZP javaslatával nekik mind érdemi és azonnali segítséget lehetett volna nyújtani.

Az MSZP emlékeztet: mindezeken felül már a harmadik félév kezdődik meg a felsőoktatásban olyan rendhagyó körülmények között, amelyek miatt az oktatók erőfeszítései ellenére sem lehet biztosítani azt a minőséget, amelyet korábban a személyes órák nyújtottak. Ráadásul a korlátozások miatt a hallgatók nem tudnak minden olyan szolgáltatást igénybe venni, amit az intézmények a hagyományos oktatás idején nyújtottak. A tandíj azonban ennek ellenére sem csökken.

A Fidesz egyértelművé tette, hogy számára ezek a szempontok nem számítanak és a nehéz helyzetben sem hajlandó csökkenteni az egyetemisták és a szüleik terhein – fogalmaz a párt közleménye.

Az MSZP szerint azonban mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gazdasági válság miatt egyetlen hallgató se essen ki a felsőoktatásból.