A fideszes sajtó hamarabb értesült a versenyhivatal döntéséről, mint az érintettek – magyarázatot követel az MSZP

HírKlikk 2023. november 14. 10:50 2023. nov. 14. 10:50

Az MSZP frakcióvezetője levélben kért tájékoztatást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökétől, hogyan fordulhatott elő, hogy a döntésükről előbb értesülhetett a fideszes sajtó, mint maguk az ügyben érintettek.

Tóth Bertalan legújabb Facebook-bejegyzésében idézi fel, hogy a GVH november 9-én 9.55-kor küldte el részére e-mailben azt a végzést, amely arról szól, hogy nem látják valószínűnek az MVM jogsértését a gázszámlákon szereplő – Tóth szerint hamis és félrevezető – rezsibox ügyében, ezért nem indítanak versenyfelügyeleti eljárást.

Az MSZP frakcióvezetője szerint már maga ez a döntés is gyalázatos – emiatt bírósághoz fordul –, de úgy véli, az igazi botrány az, hogy a GVH által 9.55-kor elküldött végzésről 16 perccel később, 10.11-kor már meg is jelent egy hosszú, csaknem 7000 karakter terjedelmű írás a kormányközeli Index nevű portálon, amelyben többször is hosszan és szó szerint egyező szöveget közölnek a GVH határozatának indoklásából.

Tóth Bertalan szerint mindez azért elképesztő, mert a GVH semmiféle hivatalos tájékoztatást nem adott ki, és magát a végzést sem hozta nyilvánosságra.

Hogyan kerülhetett akkor ki mégis az Index felületére bő negyedóra alatt egy, a végzés szövegét szó szerint idéző, rendkívül terjedelmes írás, amikor már a 13 oldalas GVH-dokumentum értő végigolvasása, majd egy csaknem 7000 karakteres cikk megírása 16 perc alatt lehetetlen? – teszi fel a kérdést.

Az MSZP-.s politikus szerint mindezek alapján felmerül a gyanúja annak, hogy a GVH által meghozott végzést előbb kaphatta meg a Fideszhez közeli Index, mint maguk az érintettek. Ez pedig azt jelenti, hogy GVH súlyosan megsértette a végzés közlésével kapcsolatos irányadó jogszabályokat.

Tóth Bertalan szerint az ügy komolyságát súlyosbítja, hogy Magyarországgal szemben épp most zajlik az Európai Bizottság által folytatott jogállamisági eljárás. A szocialista politikus úgy gondolja, hogy ez az eset nem fogja meggyőzni a Bizottság döntéshozóit arról, hogy itt minden a legnagyobb rendben lenne.

Ezért levélben megkérdezte a GVH elnökét:

1) Mikor került véglegesítésre a hivatkozott végzés?
2) A GVH szervezetén kívül mely szereplők számára, melyik nap és pontosan mikor került megküldésre a hivatkozott végzés?
3) Előfordulhatott-e az, hogy az irányadó jogszabályok és előírások megsértésével a végzés, illetve a munkaanyag még idő előtt elküldésre került a GVH szervezetén kívüli szereplő számára? Ha igen, mikor indít vizsgálatot ennek tisztázására; ha nem, hogyan magyarázza a hivatkozott, csodaszámba menő gyorsasággal megszületett cikket?

A GVH vezetőjének 15 nap áll rendelkezésre a válasz megadására.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom