A floridai házigazda és vendége

Nagy Mariann 2024. március 1. 07:40 2024. márc. 1. 07:40

A dúsgazdag házigazda óriási, golfpályával is ellátott pompás palotában lakik, a mindig napfényben fürdő déli állam egyik fényűző településén. Népes személyzet, a titkosszolgálat biztonsági őrei, kitűnő konyha, valamint szép nők. A ház ura azokat nagyon szereti, akár feleséggé emelt egykori modellek azok, akár az olcsóbban, vagy éppen erőszakkal kaphatók. Egyébként az ingatlan és a sokrétűen élvezhető javak birtokosa az Egyesült Államok volt – sőt, reményei szerint jövendő – elnöke. Egyébként nem csak erről nevezetes.

A hamarosan a romantikus Mar-el Lago rezidenciára érkező magyar miniszterelnök, akit nem a gazda meghívására, hanem a látogató kérésére fogadnak ott, bizonyosan gondosan felkészül a nevezetes házigazdából. Ha mégsem tudna róla még mindent, némi emlékeztető. 

Donald Trump

Nevezetes arról, hogy az USA szövetségi és tagállami bíróságain egy sor perben, összesen 49 vádpontban emeltek ellene köztörvényes és magánvádat. Azok között vannak igen súlyosak: szervezkedés az alkotmányos rend megbontására, uszítás fegyveres felkelésre, zsarolás.

Nevezetes arról, hogy az egyik perben már elítélték. Jó 450 millió dolláros pénzbüntetést kell fizetnie azért, mert – még elnöksége előtt – tudatosan hamisan, azok többszörösében adta meg cégeinek vagyoni adatait, hogy kevesebb adót fizethessen és olcsóbban jusson hitelekhez. Az elmarasztaló ítélet évekre eltiltotta attól, hogy cége vezetőjeként működjön – és egyáltalán, hogy üzleti tevékenységet folytasson New York államban. A maga szerint oly dúsgazdag vádlott fellebbezett, de nem tudja előteremteni a büntetési összeggel egyenlő óvadékot, amit le kell tennie. Ezt most próbálja lealkudni 100 millióra.

Nevezetes arról, hogy miközben felesége, a 2. számú szláv modell gyermeküket várta, szorgosan üzekedett pornó-filmek egyik főszereplőjével, akit rajta kívül is különösen sokan közelről ismertek. Amikor hősünk az elnöki posztra hajtott, a hölgy kevéssé diszkréten jelezte: „kéne némi zsozsó, mert ha egyszer én kinyitom a számat…” Fizetni kellett a hallgatásért, igen szép összeget. Az ügyet Trump ügyvédje intézte diszkréten. Gazdája, aki fogához veri a sok pénzt is, sürgősen levonható üzleti kiadásként könyveltette a 160 000 dollár kénytelen kiadását. Csakhogy hűnek hitt embere, miután megutálta cezaromán főnökét, (mint annak környezetéből annyian), utóbb kipakolt és adócsalásért vitette bíróság elé. Trumpot egyébként a '70-es évek óta több tucat nő vádolta meg nyilvánosan nemi erőszakkal, kényszerítéssel és hasonlókkal. Ő pedig kétes hírnevével mit sem törődve, mondogatta nyilvánosan: „A nőket ott kell megfogni...” 

Nevezetes arról, hogy miután egykori megerőszakolója ilyen magasra jutott, egyik korábbi áldozata, Jean Carroll publicista feljelentette s elmondta, hogyan támadt rá hősünk egy áruházi próbafülkében. Az esküdtszék tavaly bizonyítottnak találta a szexuális bűncselekményt s a bíróság 5 millió dolláros kártérítést ítélt meg a felperesnek. Az ügy azután még ennél is sokkal többe került az alperesnek. Miután a per után – szokása szerint – nyilvánosan gyalázta, rágalmazta a nőt, azt állítva, hogy nem is ismeri, az ezért ismét feljelentette. Valószínűleg többé nem kell megtennie, mert most Trumpnak immár vagy 83 milló dolláros kártérítést kell fizetnie.

Nevezetes arról, hogy mikor végre távozni kényszerült a Fehér Házból, magával vitt rengeteg bizalmas, sőt, a legszigorúbban titkos állami iratot, amihez nem volt joga. Az iratok egy része csak akkor került vissza, amikor ismételt házkutatásokat tartottak floridai palotájában – ahová most vendéget vár. Ráadásul látogatóinak el is hencegett ellopott papírjaival, amelyek a többi között Macron francia elnök házaséletéről vagy a legújabb atomtengeralattjárók terveiről szóltak. Több főbenjáró bűncselekmény egy csokorban.

Nevezetes pedig különösen arról, hogy nem ismerte el a 2020 novemberi elnökválasztás eredményét. Azt állította (s állítja, mindmáig) hogy a Demokrata Párt „ellopta” a választást, csalással hozták ki győztesnek Joe Bident. Trump heteken át mindent megpróbált, hogy hivatalában maradhasson. Felszólította alelnökét, Mike Pence-t, ne nyilvánítsa érvényesnek a választást. Miután Pence ezt megtagadta, Trump ismételten cselekvésre biztatta híveit. A felfegyverzett csőcselék betört a törvényhozás washingtoni épületébe, rombolt, összeverte a rendőröket és halálra kereste a demokrata politikusokat, sőt Pence alelnököt is, akik rejtekhelyekre bújva kerülték el az életveszélyt. Georgia államban külön per indult, mert ott Trump a választások fő felelősét felszólította: „szerezzen” neki tízezer-egynéhány szavazatot, amelyekkel ő lehet a győztes.

Lehet-e, hogy a magyar kormányfő, kihirdeti, hogy a világ megváltását és békéjét várhatjuk ettől a műveletlen, erkölcstelen, populista hordószónok bűnözőtől, minderről nem hallott? Ez bizony nem lehet. Akkor most mit gondoljon az ember fia a floridai házigazdáról, nemkülönben látogatójáról?



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom