A Főnöknek mindig igaza van (régen vicc volt, ma valóság)

Németh Péter 2019. július 19. 07:53 2019. júl. 19. 07:53

Hosszasan sorolja népszavás kollegám a lap pénteki számában (Vas András: Lex Csakazértis, 9. oldal), hogy milyen törvényeket alkottak eddig a fideszesek, hogy egy-egy céljukat el tudják érni. A témát a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények bírói elbírálásának változtatása kapcsán említi – a feltételek szerint az eljárás alatt álló Fidesz-képviselő, Simonka György enyhítenék a törvényt -, és sorolja a rendkívüli esteket a lex-Borkaytól kezdve a lex-CEU-n át a lex-Czeglédyiig – egy sor egyéb törvénymódosítást is említve -, amikor a kormánytöbbség vagy saját érdekében módosított,  tette kedvezőbbé a jogszabályt, vagy éppen a politikai ellenféllel szemben szigorított.

A magyar parlamentben 2010 óta ez már megszokott eljárás; az állampárt nem csinál gondot abból, hogy akár az alkotmányt is módosítsa, ha éppen az érdeke azt diktálja. Azt nem állítom, hogy mindig a trambulinról teszik , általában elrejtik valamilyen más tematikája paragrafushalmazban, mint most a lex-Simonkának is a költségvetési törvényben találtak helyet. A Fidesz hívei ebben nem találnak semmi kivetni -valót, így aztán a holdudvar tagjai már számítanak is arra, hogy szükségük esetén majd a T.Ház – értsd a Fidesz kétharmada – segít rajtuk. Vidnyánszky Attila például – ahogy ezt Csáki Judit is elmesélte a Hírklikknek adott interjúban – hosszúnak találta a doktori címhez vezető tanulási utat, ezért büszkén kijelentette: majd hoznak rá a barátai egy törvényt, hogy gyorsan hozzájuthasson a címhez. És így is lett: a Kossuth-díj elegendő volt ahhoz, hogy az egyetem vezetéséhez szükséges doktori címet elnyerje.

Mindez most arról jutott eszembe, hogy Széll Bernadett Kövér Lászlóhoz fordult amiatt, hogy Orbán Viktor elmulasztotta tájékoztatni az országgyűlést az Európa Tanács ama üléséről, amelyben a klímahatározatról döntöttek, és amely határozatot a magyar miniszterelnök leszavazott. A törvény ugyanis úgy szól, hogy a mindenkori magyar kormányfőnek kötelessége tájékoztatást adni az itthoni parlament tagjai számára az Európa Tanács ülésén történtekről. Kövér László, láss csodát, tulajdonképpen elismerte, hogy Orbánnak lett volna ilyen kötelezettsége, de azért azt is hozzátette, hogy a kormány tagjai tulajdonképpen adnak információt az eseményekről a Ház megfelelő bizottságának, illetve azt is, hogy a szokásjog szerint a miniszterelnökök csak a jelentősebb ügyek esetében állnak a képviselők elé. (Most tegyük félre, hogy Kövér szerint, ez alapján, a klíma-kérdés nem tartozik a fontos ügyek közé. Azért tegyük félre, mert a gondolkodása alapján feltehetően így is van.)

Ám az igazi megoldás még sem abban rejlik, hogy netán pótolja mulasztását Orbán. A Fidesz-fejében ez nem így van. És Kövérében sem, noha – elvileg – az Országgyűlés elnökeként éberen kellene őrködnie annak legalább a látszatán, hogy a törvényhozói hatalom betartja a jogszabályokat. Ám, ismétlem, ez az Elnök agyában sincs így. Az elmúlt majd’ tíz év megtanította arra, hogy mi is ilyenkor a követendő út. Íme, ez áll a levelében: „Figyelemmel ugyanakkor arra, hogy a ciklusokon átívelő, korábban nem kifogásolt gyakorlat – immár 2004 óta – valóban nincs összhangban a hatályos szabályozással, levélben fordultam a miniszterelnök úrhoz, kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását.”

Nem is kell különösebben koncentrálnunk ahhoz, hogy a nyakatekert mondat mögött megtaláljuk a lényeget: Kövér azt kéri Orbán Viktortól, hogy igazítsa egymáshoz a gyakorlatot és a szabályokat. Ami ugye Fidesz-nyelven egyet jelent azzal, hogy Kövér László – az ellenzékkel oly rigorózus házelnök – azt kéri Orbán Viktortól: intézkedjen az új eljárás megalkotásáról, olyanról, ahol már semmi és senki nem ír elő neki semmit.

Ha jól végiggondoljuk ez teljesen normális vágya a Parlament elnökének, hiszen ő akkor is jól érzi magát a bőrében, ha kitilthatja az országgyűlésből az ellenzéket. Ott fenn, a magasban nincs szükség semmire és senkire, aki akadályt gördítene a fideszes, orbáni szándékok megvalósítása elé. Voltasképpen a törvények is feleslegesek; mindig az a szabály lép életbe, amit aznap éppen a kormány (Orbán) szükségesnek tart. De hiszen ezt már rég kitalálták, csak akkor még viccnek gondoltuk: 1.§: a Főnöknek mindig igaza van, 2.§: Ha még sincs, akkor életbe lép az első jogszabály.