A hatalom ahol tud, keresztbe tesz, hogy megakadályozza az előválasztás sikerét

NVZS 2021. augusztus 18. 08:56 2021. aug. 18. 08:56

„Természetesnek tartom, hogy a vetélkedő során előadódnak sérelmek. Aki le akarja győzni a másikat, aki a másik fölé akar kerekedni, az esetenként tesz olyat is, ami a saját előnyét szolgálja. De az alapelvekben nem lehet sérelem, a fő célban nem lehet vita. Övön aluli ütések sem lesznek, már csak azért sem, mert mindenki aláírta az etikai kódexet. Az azt megsértő jelöltet ki is lehet zárni a versenyből. Aki nem tud minimális politikai kultúrát felmutatni a kampányban, az amúgy saját magáról állít ki bizonyítványt. De szerintem nem lesznek gyomrosok, karaktergyilkosságok” – mondta a Hírklikknek Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke, akit annak kapcsán kerestünk meg, hogy lezárult az előválasztás jelöltállítási folyamatának első szakasza. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy „csak négyévenként van lehetőségünk befolyásolni a sorsunkat, élni kell tudni a választás lehetőségével”.

– Lezárult a jelöltállítás folyamatának első szakasza. Milyen gyorsmérleget lehet vonni? Mik a tapasztalatok?

– Az intézmény be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket. Persze van egy fejlődési folyamat és van egy bizonyos gyakorlatlanság, amit lelkesedéssel és aktív, segítő társadalommal, civil háttérrel lehet erősíteni. A Civil Választási Bizottság arra törekszik, hogy a hat párt megállapodását minden tekintetben segítse és támogassa, a lebonyolítás sikere érdekében. A legfontosabb célkitűzésünk a mozgósítás, vagyis az aktivizálás, a legitimitás (jelöltek elfogadottsága), továbbá a tematizálás, hogy ne csak mindig a kormány által meghatározott témák kerüljenek be a köztudatba, a médiába.

– Azt hiszem, kevéssé ismert a közvélemény előtt, hogy milyen tevékenységet folytat, mennyire széles bázist igyekszik kialakítani a Civil Választási Bizottság. Hogyan áll fel a testület? Mit és miként dolgozik?

– A Civil Választási Bizottság nyolc tagszervezetet foglal magában. Az egyik ilyen legfontosabb társszervünk a Számoljunk Együtt Mozgalom, ők biztosítják a szavazatszámláló biztosokat, fel is készítik, s tanítják őket az előválasztáskor is, de óriási szerepük lesz az igazi választásnál. Ez így volt 2019-ben, onnan van a tapasztalat. A másik: az aHang: ők terítik az információkat, biztosítják a szerverhátteret, s az online szavazást, miközben az offline szavazásban is adják a szükséges számítástechnikai hátteret. És ott van még a Nyomtass te is!, aminek – az ismert médiahelyzet miatt – az a szerepe, hogy valamelyest ellensúlyozza a Fidesz-párti központi médiát, eljuttatva a kistelepülésekre az igazi információkat a valós választási lehetőségekről, biztosítva a jelöltek bemutatását, s megmutatva, hogyan lehet majd szavazni. A tájékoztatás nagyon fontos – tízezer aktivistát kell bevonni ebbe a munkába. A negyedik ilyen társzervezetünk a Tabumentes Országmentés Egyesület, ők azok, akik a jelölti vitákat szervezik, míg az ötödik, a Civilek a demokráciáért azért felelős, hogy különféle akciókkal, programokkal társadalmilag összekapcsolja a szakszervezeteket, a pártokat és a civileket. Az Ellenzéki Együttműködés (Elegy) több mint száz szakértője különböző szakmai szakértői csoportokba tömörülve, biztosítja a szakmai hátteret és közreműködik az ellenzéki programalkotásban. A Főnix mozgalom kapcsolja össze a kulturális élet, a művészvilág és a társadalom egyéb rétegeit. És végül, de nem utolsósorban vagyunk mi, a jogászok csoportja, feladatunk, hogy rendezzük az összeütközéseket, vitákat, elbíráljuk és hitelesítsük a szavazást. A Civil Választási Bizottság tehát ezzel a felvillantott szolgáltatási háttérrel segíti az Országos Előválasztási Bizottság munkáját. Ez utóbbi egyébként – és ez nem annyira ismert – 106 körzetben működtet választási irodákat.

– Hogyan állnak?

– Az előválasztás maga még csak most fog felgyorsulni. A jövő héten, augusztus 23-án indul az aláírásgyűjtés – ez szeptember 6-áig tart. Jelen pillanatban mintegy 260 jelölt van az egyéni körzetekben, nekik egyenként 400 érvényes aláírást kell összeszedniük helyben. Megjegyzem, mint az országgyűlési választásokon is, az előválasztáson ugyancsak van mód többes ajánlásra, arra tehát, hogy egy választópolgár több jelöltet is támogasson. A gyűjtéssel egy intenzív kampányszakasz indul. A jelöltek most kapják majd meg az aláíróíveket, s elkezdenek „házalni”. Ezzel pedig megkezdődik a fent említett társadalmi elfogadottság kialakításának időszaka. Ami biztos, mi szeptember 6-án már meg fogjuk mondani, hogy kik lesznek az ellenzéki jelöltválasztás hivatalos jelöltjei, azok, akiknek a neve felkerül majd a szavazólapokra.

– Mi a helyzet a miniszterelnök-jelöltekkel?

– Ők is jövő hétfőn kezdik gyűjteni az aláírásokat. Nekik azonban fejenként országosan húszezer ilyen támogatóra lesz szükségük. Mint ismert, hat ilyen jelölt van, illetve bejelentkezett egy hetedik is, de az ő jelölti elfogadása tart. A miniszterelnök-jelöltek is kampányolnak már, s ez az elkövetkező napokban, hetekben fel fog gyorsulni.

– Mire figyeljen az, aki szeretne szavazóként részt venni az előválasztásban? Milyen dátumokat kell észben tartania?

– Szeptember 6-át, ami egy újabb mérföldkő lesz. Akkor – reggel 10 órakor – fogjuk kihirdetni a körzetek jelöltjeinek a nevét, valamint  a miniszterelnök-jelöltekét is. Utána indul az előválasztási hajrá. A szavazási folyamat első fordulója szeptember 18-tól 26-ig tart, a miniszterelnököknek pedig a második forduló  október 4-tól 10-ig. 

– Milyen lehetőségük lesz a választóknak megismerni a jelölteket? Azt, hogy mit gondolnak a világról? Mit képviselnek? Mit vállalnak?

– Erre a jelölti viták is módot kínálnak majd, amiket a két időszak között bonyolítunk le. A média jelenlétében bemutatkozhatnak a helyi jelöltek, s ezeket online közvetítéseken lehet nyomon követni, a többi között a Partizán és a TMO-n. A CVB tagjai is vállaltak vita-moderálást. A helyi jelöltek mellett természetesen a miniszterelnök-jelöltek számára is biztosítva lesz ez a lehetőség, sőt, az ő részvételükkel több vitát is terveznek. Számos médium érdeklődik ez iránt, közte az ATV, a Klubrádió és az InfoRádió. Természetesen a miniszterelnök-jelölti vitákat övezi a legnagyobb érdeklődés. Hiszen ez lesz a húzóerő, emiatt mennek el választani még ott is, ahol egy-egy körzetben csak egy-két jelölt indul.

– Nem tartanak-e az előválasztás hívei attól, hogy a kampányban nagyon eldurvulnak majd a pártok? Azért már most is látunk helyenként – hogy  finomak legyünk és jól neveltek – nem túlságosan elegáns egymásnak feszüléseket. Pedig még csak a jelölés szakaszában vagyunk.

– Én természetesnek tartom, hogy a vetélkedő során előadódnak sérelmek. Aki le akarja győzni a másikat, aki a másik fölé akar kerekedni, az esetenként tesz olyat is, ami a saját előnyét szolgálja. De az alapelvekben nem lehet sérelem, a fő célban nem lehet vita. Övön aluli ütések sem lesznek, már csak azért sem, mert mindenki aláírta az etikai kódexet. Az azt megsértő jelöltet ki is lehet zárni a versenyből. Aki nem tud minimális politikai kultúrát felmutatni a kampányban, az amúgy saját magáról állít ki bizonyítványt. De szerintem nem lesznek gyomrosok, karaktergyilkosságok. A győztes jelölt után pedig be kell állnia a vesztesnek is, ahogy azt alá is írta mindenki. Erre vonatkozó tapasztalatunk is van, a 2019-es főpolgármesteri, illetve a IX. kerületi előválasztás győztese mögé beálltak a vesztesek. Személyes véleményem, hogy ez egy tanulási folyamat, s remélni lehet, hogy minden résztvevő megérti ezt, ahogy mi is megértjük, hogy esetenként öncélú lépéseket próbálnak tenni.

– Többen bírálják, hogy a pártok előre megállapodtak, alkukat kötöttek. És ha nem is tömegesen, de valóban több helyen nem lesz verseny a helyi jelöltek között.

– A fanyalgóknak üzenem: legfeljebb tíz körzetben van egy-egy jelölt, s a becslésünk szerint legalább száz helyen lesz minimum két vagy három jelölt a végén, ami fontos a társadalom és a civilek szempontjából. Értem én, hogy a pártok másként gondolkodnak, hiszen az erőforrásaik borzasztóan korlátozottak, s nem engedhetik meg maguknak, hogy az előválasztáson ellőjék az összes puskaporukat. Ez az oka annak, hogy ahol tudtak, kiegyeztek, elkerülendő a „felesleges” költekezést, hiszen mind a humán-, mind az anyagi erőforrásokat illetően nem állnak jól. A rezsim nagyon kivéreztette a pártokat, a pártalapítványokat, s a civil szervezeteket is. A mai hatalom mindent megtesz, hogy keresztbe tegyen, megakadályozandó a választás sikerét.

– A városi legenda szerint akár az is elképzelhető, hogy szeptember közepén ismét komoly korlátozásokat vezetnek be – a koronavírus-járvány negyedik hullámára hivatkozva –, amivel ellehetetlenítik az előválasztást. Miként attól is sokan tartanak, hogy meg fogják hekkelni az előválasztást. Akár az egyik, akár a másik bekövetkeztét ki lehet-e védeni?

– Ezeken át fogunk lendülni. Az előválasztásra történő online regisztráció határideje szeptember 15.-e, s az aHang rendszerén keresztül kell megtenni. Csoportosan nem fogják tudni meghekkelni, de különben is, a  Fidesz nem fog erre koncentrálni, hiszen nem tudja, melyik jelölt lenne neki jó.

– Mitől ez az optimizmus?

– Attól, hogy hiszek abban: nem képesek elnémítani az emberek demokrácia iránti elkötelezettségét. De van ennél is kézzelfoghatóbb érvem. A járványnak ugyan nem volt pozitív hatása, csak az, hogy az emberek széles tömegei megtanulták az online világot. Megtanulták, hogyan kell mozogni az online térben, miként kell ott kommunikálni. Regisztrálunk jobbra, balra, home office-ból dolgozunk, digitális oktatásban vesz részt a gyerekünk, stb., – az online tér pedig sokat fog segíteni a részvételben. No meg az is, hogy a társadalom bizony eléggé meg van félemlítve, az ellenzéket támogatók, a velük szimpatizálók nem nagyon szeretik megmutatni magukat, nagyon sokan még szavazni sem mennének el egy sátorba, tartva attól, hogy emiatt hátrány éri őket.

– Ám a vidéki kistelepüléseken élők közül nagyon sokan a járvány alatt sem tudtak ezekre az online-készségekre szert tenni, nem szólva az idősekről. Velük mi lesz?

– Mozgó urnákkal teremtjük meg az offline szavazás lehetőségét a számukra. Minden körzetben lesz minimum két sátor, ahol lehet szavazni, s lesznek a mozgó autók, amelyek – megfelelő tájékoztatás mellett – változó helyekre kimennek, oda, ahonnan nehéz elérni a sátras szavazóhelyeket.

– De pont a legkisebb településeken vannak talán a leginkább megfélemlítve a helyi fideszes kiskirályok által az emberek, akiknek sokszor a minimális közmunka-pénzük is ezeken múlik. Számukra hogyan lehet megoldás a mozgóurna?

– Tény, de a mozgó autóhoz talán nem félnek majd odamenni, ott nem lesz annyi lehetőség levideózni, rögzíteni, hogy ki szavazott le. A sátrak körüli sorban állással szemben, kevésbé feltűnő. Mindenesetre, az valószínűsíthető, hogy aki vállalja a veszélyét annak, hogy levideózzák, az már később, a tavaszi országgyűlési választáson is részt fog venni. Ilyen értelemben mozgósító hatása is van az előválasztásnak.

– Visszatérve egy kérdés erejéig a regisztrációra, nem tartanak-e a csalástól választói oldalon?

– A regisztráció során mindenki kap egy QR-kódot, attól kezdve vagy azzal tudja azonosítani magát, vagy videón felmutatja az igazolványát. A rendszer pedig egy helyről csak egy szavazatot fogad el.

– Milyen részvételre számítanak?

– Csak tippelni lehet, mégpedig a nemzetközi sztenderdekből kiindulva. Ott, ahol nyílt előválasztást bonyolítanak, ott a választópolgárok öt százaléka szokott elmenni erre a voksolásra. Egyébként 2019-ben a főpolgármester-jelölti előválasztáson is ilyen arányban szavaztak. Csak négyévenként van lehetőségünk befolyásolni a sorsunkat, csak élni kell tudni a választás lehetőségével.