A hatalom ellophatja a freeSZFE új épületét is

Németh Péter 2021. február 9. 10:20 2021. feb. 9. 10:20

Nem szívesen teszem, sajnálom, hogy rajtunk keresztül is eljut a Fidesz egyik fura emberének – Orbán-ügyvédje az eposzi jelzője – néhány gondolata a FreeSZFE-nek átadott VII. kerületi épület kapcsán. Bajkai István, aki ugyan elbukott a választásokon, mégis fontosnak tartotta főnöke, hogy ott üljön a parlamentben. Mint volt erzsébetvárosi alpolgármester erre a kerületre specializálta magát; feljelent, közleményekkel bombázza a közvéleményt.

Aki esetleg többet is akarna olvasni róla, annak figyelmébe ajánlom a Népszava szombati számát.

De hagyjuk Bajkai személyiségét, amúgy is sokat elárul róla, illetve pártjáról – nyilván a pártközpontban fogalmazták meg a leírtakat, nézzük az idézeteket: 

1. „A kereszténygyűlölő Niedermüller Péter elvette a méltán híres művészeti műhely, a Molnár Antal Zeneiskola elől az iskola számára felújított, az erzsébetvárosi Damjanich utcában található épületet. Ebben az iskolában tanult valamikor Kocsis Zoltán világhírű zongoraművész és Presser Gábor, a fantasztikus dalokat alkotó LGT alapítója is” 

2. „Ahelyett, hogy erzsébetvárosi művészpalánták tanulnának a nekik felújított iskolában modern, 21. századi körülmények között, most innen minden jel szerint egy kulturális álarcot viselő baloldali kampányközpont fogja mérgezni a közélet levegőjét. A Fidesz erzsébetvárosi szervezete felháborítónak tartja, hogy a baloldal már a látszatra sem adva építi le Erzsébetváros kulturális életét és helyette balos haveroknak játssza át az oktatást szolgálni hivatott intézményt.”

3. „A Fidesz vizsgálja, hogy milyen jogszabályt sértett a Niedermüller-féle politikai rablóbanda a pályáztatás során és magyarázatot vár arra,a botrányt botrányra halmozó baloldali vezetéstől – beleértve a mindenhez bólogató Momentumot is –, hogy a baloldal választási ígéreteit megszegve, honnan veszi a bátorságot Erzsébetváros zenei közösségének lenézésére és arcul csapására.”

Nézzük a tényeket, és induljunk ki onnan, hogy mit művelt a kormány a színművészeti egyetemmel, hogy lehetetlenített el majd’ ötszáz hallgatót csak azért, hogy saját ideológiáját erőltesse rá a 156 éves egyetemre. Az egyetemisták és tanáraik – távol tartva magukat a politikai pártoktól – küzdöttek és küzdenek máig az autonómiájukért. A hatalom azonban – kihasználva a koronavírus okozta járványt, a rendkívüli felhatalmazást, rendeleti kormányzást – kisöpört mindenkit az Ódry Színpadról, ellehetetlenítette az online, illetve a kisebb csoportos egyetemi oktatást, feleslegesen milliárdokat költve, egy arra alkalmatlan épületbe terelve át az tanítást, megfélemlítette és diákokat, elvéve tőlük az első félév eredményeit – és még sorolhatnánk mindazon, hatalmi túlkapásokból fakadó lépéseket, amelyeket az eddigi rendszer tönkretételéért megtettek.  

Az SZFE csapata egyértelműen kivívta a társadalom többségének szimpátiáját. Minden, nem a Fideszt szolgáló ember érezte és érzi, hogy az a harc, amit a függetlenségükért folytatnak, némiképp az ő harcuk is. Csak a Bajkai-féle figurák, a megfizetett tollnokok használnak velük szemben szélsőséges hangot, elfogadhatatlan jelzős szerkezeteket – mint a fentebb idézett közleményből is kiolvashatjuk. Parancsra cselekednek, de remélem, soha nem fogja megvédeni őket a „parancsra tettem” hangoztatása, ha majd – reméljük, nem oly soká – eljön ennek az ideje. 

Ami pedig a Damjanich utcai épületet illeti: a házat valóban a Fidesz vezette önkormányzat újította fel, és az is igaz, hogy azt a terveik szerint a Molnár Antal Zeneiskola kapta volna meg használatra, bár nincs kizárva, hogy a fideszes vezetés az épületet átadta volna a Klikknek. Az is igaz, hogy a Molnár Antal iskola nincs jó körülmények között, bár az oktatás 2022-ig rendezve van. Számukra tehát még ott a lehetőség, hogy ezen másfél-két év alatt az önkormányzat gondoskodjon új épületről, amit remélhetően meg is tesz. Az SZFE (free) azonban most vált hontalanná, hála a Bajkai-féléknek. 

Az is kétségtelen, hogy a pályázat szövege némiképp irányított volt. Legalábbis a szándék kiolvasható belőle, feltehetően éppen azért, mert ma Magyarországon egy ilyen ügyben nem lehet politikai konszenzust teremteni. Bajkai és a Fidesz több szolgálólánya a minimális empátiát sem hajlandó mutatni azon fiatalok irányába, akik a szabadságukért harcolnak, és olyanok, mint – talán – ők lehettek a párt megalakulása idején, a rendszerváltás előtt. Akkor még nem tudtuk, hogy Orbán és legénysége azért tanult jogot a pártállam egyetemén, hogy 30 évvel később visszahozza a pártállami módszereket és kreatív jogászkodással igyekezzen demokráciának feltüntetni a lopakodó diktatúrát. Bajkai most azzal fenyegetőzik, hogy jogi útra terelik az önkormányzat mostani lépését. Nincs kizárva, hogy akár a rendkívüli jogrendet is kihasználva lépnek majd, a kormányt hívva segítségül. Pedig a Fidesz – ha az ő érdeke lenne az SZFE megmentése – egyszerűbben oldotta volna meg a helyzetet: simán odaadta volna az épületet az alapítvány tulajdonába. 

Most meg attól kell tartani, hogy a hatalom kisajátítja, mondván: a védekezéshez szüksége van a Damjanich utca 4-re is. 

Bajkait biztos boldoggá tenné egy ilyen döntés.