A határidő után is több mint százezer EU-állampolgár kért brit letelepedési engedélyt

HírKlikk 2021. szeptember 16. 18:40 2021. szept. 16. 18:40

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint a kérvényezési határidő június végi lejárta óta is több mint százezer – augusztus végéig több mint 6 millió – EU-állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért. A felülvizsgált csütörtöki adatsor szerint meghaladja a 155 ezret azoknak a magyaroknak a száma, akik a június 30-i határidőig benyújtották letelepedési kérvényüket a brit belügyi tárcához.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel: letelepedett státusért – kell folyamodniuk.

Ennek határideje elvileg június 30-án lejárt. A brit kormány azonban már korábban jelezte, hogy méltányolható indokok esetén, meghatározatlan ideig elfogadja a késve benyújtott kérvényeket, és azóta is folyamatosan biztatja a jogosultakat arra, hogy mindenképpen adják be folyamodványukat, mert a hatóságok a határidő letelte ellenére, befogadják és elbírálják a kritériumoknak megfelelő, jogos letelepedési kérelmeket.

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett új összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül június 30. és augusztus 31. között – vagyis a határidő lejárta utáni két hónapban – 108 940-en adták be a letelepedett státusra szóló kérelmüket.

Augusztus utolsó napjáig így 6 159 800 letelepedési kérelem érkezett az uniós állampolgároktól, és a folyamodványok közül addig 5 709 200-at bíráltak el.

Az augusztus 31-ig elbírált és jóváhagyott folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges – vagyis határidő nélküli –, az esetek 42 százalékában előzetes (pre-settled) letelepedett státust kaptak.

Ez utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

A csütörtöki tájékoztatás szerint a brit belügyminisztérium a múlt hónap végéig elbírált folyamodványok három százalékát utasította el. A kérelmek két százalékát a benyújtók visszavonták, egy százalék érvénytelennek bizonyult.

A tájékoztatáshoz fűzött, országokra lebontott adatsor szerint – amely egyelőre a június 30-i állapotot mutatja, tehát még nem terjed ki a július és augusztus vége közötti időszakra – a lengyelek és a románok állnak a lista élén 1 107 060, illetve 1 082 260 letelepedési folyamodvánnyal.

A londoni belügyminisztérium csütörtökön ismertetett statisztikája szerint a június 30-i határidőig 155 490 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.

A tárca már korábban jelezte, hogy azoknak a megszerzett jogai is maradéktalanul érvényesülnek ügyük elbírálásáig, akik a határidő lejártáig benyújtották a letelepedett státusra szóló kérelmüket, de még nem kaptak értesítést az elbírálás eredményéről.

A minisztérium ugyanezt a garanciát időközben kiterjesztette azokra is, akik június 30. után adták vagy adják be folyamodványukat.

Forrás: MTI