A Háttér Társaság segélytelefonján egyre többen panaszkodnak erőszakra

HírKlikk 2023. május 17. 16:50 2023. máj. 17. 16:50

Egyebek között az LMBTQ-emberekkel szembeni magyarországi ellenségességről közöl riportot esti híradójában a ZDF, és lévén a homofóbia és a transzfóbia elleni fellépés világnapja, ezt szükségesnek tartotta előre jelezni, sőt, megtekinthetővé tenni a honlapján közzétett reggeli hírösszefoglalójában. 

A második legnagyobb német közszolgálati műsorszóró emlékeztet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csak 1990. május 17-én rögzítette, hogy a homoszexualitás nem pszichikai zavar – ezért tették meg 2005-ben május 17-ét a homofóbia és a transzfóbia elleni fellépés világnapjává. Világszerte felhívják a figyelmet az LMBTQ-emberek helyzetére, de bármilyen hihetetlen: a világ 70 országában még ma is büntetendő az azonos neműek szerelme. 

Európában is akad azonban ellenségesség. Példa erre Magyarország, ahol a Háttér Társaság LMBTQ-szervezet segélytelefonján egyre több hívásban panaszkodnak erőszakra. Dudits Luca, a társaság egyik vezetője elmondta: ma már sok elkövető a kormányra hivatkozik. Volt például egy eset, amikor egy férfi késsel fenyegetett két leszbikus nőt, és nemrég a bíróság előtt azt mondta: „Orbán Viktor is így gondolja”. Magyarországon nem létezik a házasság mindenkinek. A gyerekkönyvet, amelyben előfordul két apuka, csak akkor árusíthatják a könyvesboltok, ha figyelmeztető táblát tesznek ki az ajtóra. 

Orbán Viktor miniszterelnök az illiberális kultúrharc éllovasa Európában, de egyre több követőre talál. „Orbán a genderellenes emberek közül sokaknak a példaképe. A nyomdokaiba lépnek, és igyekeznek a modelljét Bulgáriában is alkalmazni” – mondta a riporternek Manuela, aki Szófiában dolgozik egy LMBTQ-szervezetnél. 

Az ismertetés szerint a riportban szó esik az LGBTQ-ellenes kampányokról, és részben dúsgazdag lobbyszervezetekről, amelyek az azonos bánásmód ellen harcolnak.