A járvány elleni védekezés irányítása kicsúszott a kormány kezéből

Kardos Ernő 2020. március 18. 14:12 2020. márc. 18. 14:12

Egy napja még Kunetz Zsombor, az ismert egészségügyi szakértő is kiposztolta Kásler Miklós általunk is bírált levelét, amelyben az egészségügyért felelős miniszter a fogorvosok lélegeztetőjére vetett szemet. Ezt látva, Kunetz blöffnek minősítette a kormány válságkezelését és szavahihetőségét. Ez a kritikus poszt azonban mára eltűnt a Facebookról, ezért megkérdeztük Kunetz Zsombort, hogy talán a véleménye változott meg, vagy utasították véleményének felülvizsgálatára.

Miért vette le a bejegyzését a Facebookról? Csak nem a minisztériumból utasították erre?

Ugyan, aki ismer, az tudja, hogy engem erre nem lehet erre utasítani. Azért vettem le Kásler úr levelét, mert ma már értelmetlen őt bírálni. Megpróbálok inkább más, értelmes dologgal foglalkozni. Teljesen átalakítom a Facebook-oldalamat, igyekszem segíteni azokat az ellátókat, vagy ha jobban tetszik kórházakat, gyógyító intézményeket, amelyeknek szükségük van valamire, hogy gyógyíthassanak. A másik oldalon pedig keresem azokat, akik esetleg a hiányzó eszközöket vagy végleg odaadják, vagy átmeneti időre kölcsönzik. Tehát a profilváltás első lépcsője volt, hogy eltüntettem Kásler Miklós pánikhangulatot árasztó levelét.

Leszedi tehát az összes olyan posztot, amit bírálatként az egészségügy vezetésére megfogalmazott?

Mindet nem, csak azt az egyet, amelyben Kásler így – az utolsó pillanatokban –, kétségbeesve igyekszik lélegeztető gépeket szerezni. A többi megjegyzésem marad, nem fogom teljesen lecsupaszítani az oldalt. Sokkal inkább a kórházak, illetve orvosok támogatására szeretnék már koncentrálni, mert erre van szükség.

Van ennek az ötletnek némi hadigazdaságra hajazó jellege. A háború után cipőért adtak szalonnát, most pedig védőmaszkot kínál lélegeztető gépért?

Valami hasonlóra készülök, illetve számítok a tehetős cégek szolidaritására, tehát esetleg támogatására is. Ugyanis az már nyilvánvaló, hogy Magyarországon is súlyos a helyzet. De hogy végül mennyire lesz drámai, az csak az embereken múlik majd. Ha otthon maradnak, ha bezárkóznak, ha nem találkoznak egymással, akkor talán még elhúzható a járvány. Viszont ha nem, akkor nagyon nagy baj lesz!

Vagyis egyetért az Orvosi Kamara javaslatával, amely kijárási tilalmat hirdetne?

 Teljes mértékben, senki ne menjen sehová. Mindenki maradjon otthon, bírjanak ki néhány hetet. Ezen életek múlnak!

Doktor úr, a hadigazdaságot megszervező akciója tiszteletre méltó, de az ország ezért fizeti az egészségügyi minisztert, illetve a kormányt. Nem gondolja?

Nézze, jó ideje tapasztaljuk, hogy átcsaptak felettünk a hullámok. A társadalom számára nagy felismerés lesz, hogy az egészségügyi kormányzat képtelen megszervezni a járvány elleni védekezést. Kásler már jó ideje nem tartja kézben a dolgokat, ezt bizonyítja a nevetséges levele is. Az irányítás teljesen kicsúszott az illetékesek kezéből. Amit rontani lehetett, ez a vezetés már elrontotta.

Magyar állampolgárként ezért úgy gondolom, hogy az államra a járvány idején nem számíthatunk. A kórházak egészségügyi dolgozóira viszont maximálisan. Ők azok, akik már most is teljes erőbedobással dolgoznak, s ha szükség lesz rá, akkor teljes fordulatszámon fognak pörögni. Sajnos azonban kormányzati támogatást, segítséget nem nagyon várhatnak; sem ők, sem mi, állampolgárok.

Ha ugyanis a társadalom számíthatott volna a kormányára, akkor időben elkezdik a szűréseket, akkor a háziorvosok megfelelő védőeszközöket kaptak volna, és persze a kórházak is megkapják az életek mentésére szolgáló berendezéseket. Mindez azonban elmaradt. A lehetőséget a kormány eljátszotta. Ismétlem: amit lehetett, elrontottak.

Ma már csak rajtunk múlik, a társadalom csak magára számíthat, csak mi tudunk magunkról gondoskodni. Ezért aztán ma már értelmetlennek is tartom bírálni a vezetők további tehetetlenségét, mert úgysem hallgatnak rám. Elkezdtem valami hasznossal foglalkozni.

Mégis, hogy kell elképzelni az ön akcióját?

Nagyon egyszerű: ha az egészségügyi rendszerben valamilyen hiány van, azt igyekszem megtalálni. Keresek olyan partnert, aki e hiány pótlásában tud segíteni. Remélem, sokan lesznek.