A kisgazdák még érvényesnek tartják a Fidesszel kötött koalíciós szerződést!

Kardos Ernő 2020. október 27. 20:40 2020. okt. 27. 20:40

Újra feltűnt a politikai palettán Torgyán József egykori pártja. Bár az önkormányzati választáson még a Jobbikkal működött együtt a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, a közelgő országgyűlési választás előtt Balogh Károly, az FKGP elnöke azt kívánja tisztázni, hogy érvényben van-e még a Fidesz vezetőivel Torgyán idején kötött koalíciós szerződés, illetve hosszú távú együttműködési megállapodás. Mindez azért is érdekes, mert újra alakulnak azok a (kamu) pártok, amelyek néhány százalékos támogatottságukkal befolyásolhatják, vagy akár el is dönthetik a következő parlamenti választást. A kamupártok elsősorban az ellenzékre szavazók megosztását szolgálják, tehát létrejöttük elsősorban az Orbán-kormány érdeke. 

A közelmúltban Berki Krisztián, a herevasalással nevet szerzett celeb jelentette be, hogy pártot alapított. A celeb már azzal is tisztában van, hogy ha sikerül minden körzetben jelöltet állítania, akkor több, mint 150 millió üti a markát. A korábban főpolgármesteri jelöléssel foglalkozó Berki – Karácsony ellen próbálkozva – csúfos bukással zárta a választást, de az nem zárható ki, hogy anyagilag kifizetődő volt számára a „politizálás”.  

Beszáll a kamupártok közé Szanyi Tibor „Iszom” nevű pártja is, s lám, máris szép sikert ért el az ellenzéki szavazók megzavarásában a borsodi időközi választásokon. S persze, ha sikerül a jelöltállítás, az egykori szocialista politikusnak is jól jönnek majd a könnyen zsebre vágható milliók. De a választás közeledtével, nyilván tovább szaporodnak a kamupártok, hisz' a legutóbb elherdált milliárdokért a hírek szerint senkit nem vontak felelősségre. 

És most, a mély illegalitásból kilépve, ismét feltűnt a politikai palettán Torgyán József egykori pártja, a valamikor jobb napokat látott, ám évekre köddé vált Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt is, amelyet annak idején, elsősorban saját híveinek árulása morzsolt fel. Az új vezető Balogh Károly, aki természetesen rendteremtést ígér. S az ügynökséggel vádolt elődeinek eltávolítása után, tagkönyv-revíziót. Balogh ma a leghatározottabban állítja, hogy az FKGP és a Fidesz között évtizedekkel ezelőtt született koalíciós szerződés, illetve az azt követő hosszú távú szövetségesi megállapodás a mai napig életben van. A pártelnök két évvel ezelőtt levélben tudakolta a Fidesz vezérkarának ezzel kapcsolatos álláspontját, azonban semmilyen választ nem kapott. 

Koalíciós megállapodást ugyanis egyetlen kormányzati ciklusra kötnek a pártok, ráadásul az FKGP mára úgy legyengült, hogy Orbán Viktor aligha kopogtatna be – kezében szép rózsacsokorral – Torgyán vezérhez, és Mariska nevű hitveséhez. Az FKGP mai elnöke szerint, miután a koalíciós szerződést soha nem bontották fel, ezért azt érvényben lévőnek kell tekinteni. Sőt, a ciklus közepén, tehát 2000-ben kiegészítő megállapodás is született, ami hosszú távú együttműködést garantál. 

Hiába erősködtünk, hogy tíz éve már egyedül kormányoz a Fidesz, feltűnt volna, ha egy kisgazda minisztert neveznek ki, mondjuk a földművelési minisztérium élére. Az egyetlen, egykor kisgazda képviselő a parlamentben Turi Kovács Béla, akit ráadásul az FKGP fel sem vett a szentendrei szervezetbe. Így aztán az ismert ügyvéd a Fidesz színeiben szavaz.

„Az FKGP az ellenzék ellenzéke” – foglalta össze a kisgazdák politikai irányvonalát Balogh Károly, de az elnök azt tagadta, hogy ennek az lenne a politikai jelentése, hogy a Fidesz szolgálatába szegődtek volna. Persze a hatalmi törekvéseket némileg visszafogja, hogy a Kisgazdapártot egyszer már törölték is a működő politikai szervezetek listájából. Gondolhatnánk, hogy Balog úr egy nem létező párt elnöke, de ezt Torgyán József utódja a leghatározottabban cáfolja. A kisgazdákat az elnök úr egészen biztosan gatyába rázza, utánanéz az ellopott 7 milliárdos pártvagyonnak, utána pedig jöhet a választás, a jelszó a régi: Isten, Haza, Család. 

Egyébként pedig Balogh Károly elnök tisztelte elődjét, Torgyán Józsefet. Elsősorban azért, mert – mint elárulja – kiváló előadóművész volt!