Lepattintotta a tankerületi vezető Soproni Tamás polgármestert

HírKlikk 2022. október 8. 18:50 2022. okt. 8. 18:50

Találkozni szeretett volna a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait menesztő tankerületi vezetővel Soproni Tamás, terézvárosi polgármester. Marosi Beatrix azonban nem látta indokoltnak, hogy beszélgessenek.

A tankerületi vezető levelét a Momentum politikusa a Facebook-oldalán tette közzé – vette észre a Telex. Azt írja Marosi, hogy „természetesen a tankerületi központnak is az az érdeke, hogy az iskolában a helyzet normalizálódjon, a pedagógusok tanítsanak, a diákok tanuljanak”. A nevelés-oktatás feltételeinek biztosítása a VI. kerület állami fenntartású iskoláiban a tankerület feladata és felelőssége, „a tankerületi központ sem kíván beleszólni abba, hogy az önkormányzat hogyan és kikkel látja el a feladatait.”

A tankerületi vezető nem látja indokoltnak, hogy személyesen is találkozzon a kerület polgármesterével, mert a munkáltatói intézkedés „kizárólag a hatályos jogszabályokból fakadó lépés volt”. Marosi szerint az érintett pedagógusok a többszöri figyelmeztetés ellenére is visszatérően megszegték „a pedagógus jogviszonyból fakadó kötelezettségeket”.

„Természetesen köszönettel veszem Tisztelt Polgármester Úr közreműködését, amennyiben az arra irányul, hogy a pedagógusok a jogszabályokban számukra biztosított, törvényes módon fejezzék ki véleményüket, úgy, hogy az a gyermekek tanuláshoz való jogának érvényesülését ne korlátozza” – fogalmaz a levélben.

Soproni azért kezdeményezett beszélgetést, mert aggasztja a kerületi diákok és tanárok sorsa. „Mi tesszük tovább a dolgunkat: százmilliókkal támogatjuk a helyi iskolák felújítását, cserébe csak a tanárok és diákok felé mutatott empatikus hozzáállást várnánk” – írja a Facebook-bejegyzésében.

Múlt pénteken a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium több, a polgári engedetlenségben résztvevő tanárát azonnali hatállyal menesztették. A tankerület azt írta a Telexnek, hogy az érintett tanárok felmentése indokolt, mert a tanárok írásbeli figyelmeztetés után is többször megismételték „jogszerűtlen cselekedetüket”. Még aznap több százan tiltakoztak a döntés ellen a gimnázium előtt, majd a héten tovább folytatódtak a tüntetések. A menesztett tanárok munkaügyi pert indítanak.

Forrás: Telex