A kommunista Kína stratégiai partnere a kommunizmust üldöző magyar kormány

Harkai Péter 2021. április 23. 10:02 2021. ápr. 23. 10:02

A hírek szerint stratégiai megállapodást köt a kormány nevében Palkovics László a kínai Fudan Egyetem vezetésével. Ezzel maga Orbán Viktor bízta meg az ITM vezetőjét.

Az immár véglegesnek tűnő tényről, hogy az egyetem megépül, a helyszínként szolgáló IX. kerület vezetőjénél, Baranyi Krisztinánál, valamint Karácsony Gergely főpolgármesternél érdeklődtünk.

– Egy pillanatra eltekintve az evidens politikai- és „kormányerőszakolta” ellenvetésektől, ha megfogalmazható, alapvetően és objektív érvek mentén, milyen kifogása van a IX. kerület vezetésének a tervezett kínai egyetem megépítésével kapcsolatban?

– Az egyik gond, hogy a kormány mindent erővel próbál átvinni, de a Fudan Egyetemmel kapcsolatban ez nem fog sikerülni neki. A projekt egyik legnagyobb veszélye az a gigahitel, amit Magyarország tervez felvenni, a Budapest-Belgrád vasútvonal építésén felül, ahol már szintén hatalmas adósságba hajszolta az országot.  Számos ország és város példája mutatja, hogy ezek a „kínai rablóhitelek” – mert így hívja a nemzetközi gazdaságtan ezeket  a kölcsönönösségen alapuló szerződéseknek álcázott igazságtalan és veszélyes megállapodásokat – hosszú távon is tönkre tudják tenni egy ország vagy régió gazdaságát.

– A kerület életét mennyiben változtatná meg (hátrányosan, előnyösen) egy ilyen gigantikus oktatási intézmény léte?

– „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Kérjük a közgyűlést, hogy hozzon egyenként döntéseket és mondja azt, hogy ez kell, ez nem kell". A 2019-es elsöprő ellenzéki győzelem után mondta ezt a miniszterelnök és létre is jött a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa, ahol a kormány által tervezett nagyberuházásokról születnek a fővárossal közös döntések. Itt lett széles körű, a budapestiek által is jóváhagyott felhatalmazása a Diákvárosnak, vagy az atlétikai világbajnokság megrendezésének. Mindezeknél nagyságrendekkel nagyobb beruházás a kínai Fudan Egyetem kampuszának megépítése.  Erről nemhogy közös döntés nem született, de el is titkolták előlünk az erről szóló államközi megállapodást, a tervek részleteit, a helyszínt, a finanszírozási konstrukciót, mindent. A helyszín pedig Ferencváros páratlanul szép Duna-parti területe, ahová eredetileg a Diákváros északi részének épületeit - irodákat, üzleteket, kávézókat, lakásokat terveztek a mesterterv készítői. Ennek a 13 hektáros területnek, ahol megépülne a Fudan Egyetem, több mint a fele Ferencváros tulajdonában van, ezeket az ingatlanokat át kellene adnunk erre a célra. Az a felhatalmazás, ami alapján ezt megtehetnénk, nem született meg.  Ehhez Budapest és a ferencvárosiak beleegyezése is kell. Ezért szeretném, hogy népszavazás döntsön arról, hogy odaadjuk-e Ferencváros vagyonát egy magánegyetemnek, amelynek költségeit még az unokáink is fizetni fogják. Amíg nem születik felelős, közös döntés arról, hogy a Fudan megépülhet ebben a városban, Ferencváros nem fog semmilyen vagyonelemet ennek a projektnek a rendelkezésére bocsátani

– A kerületi önkormányzat képviselő-testülete egyhangúan ítéli-e meg a tiltakozásukat? (Magyarán, a jobboldali képviselők is hasonlóan viszonyulnak az elképzeléshez, mint a polgármester s a főpolgármester?)

– Őket kell megkérdezni.

– Elfogadható kompromisszumnak tűnik-e a kormány alibikompromisszuma, hogy a tervezett Diákváros is megépül(het)?

– Ha a kormány azt mondta volna már az egyeztetések kezdetekor, hogy egy-két épületet szeretnének betervezni az egyetemnek, lett volna miről tárgyalni, de ez idáig nem erről volt szó.  A saját szavukat szegték meg, és rúgták fel a megállapodást, ami egyszerűen nem fér bele.

– Milyen mozgástere van a ferencvárosi önkormányzatnak a jelen helyzetben a kínai Fudan Egyetem erőszakolt beruházásának megakadályozására?

– A beruházás jelenlegi tervei elfogadhatatlanok. Több eszköz is felmerül, de a helyi népszavazás politikailag és jogilag is a legerősebb módja a lakosok véleményének kifejezésére, ezért most erre koncentrálunk, ez a legfontosabb célunk.

 – Milyen eszközei maradnak, ha kiemelt beruházásként teszi sérthetetlenné a kormány?

– A népszavazás a véleményünk kifejezésének legerősebb módja. Nagyon nehezen tehetné meg a kormány, hogy ezzel ellentétes döntést hozzon. Ha a hatalom valamit kiemelt kormányzati projektté nyilvánít, az még nem azt jelenti, hogy elvehetik a tulajdonunkat.  A valóság ugyanis az, hogy erről egyeztetni kell és be kell tudniuk bizonyítani, hogy egy nemzeti érdekhez fűződő célról van szó, amit máshol nem lehet megvalósítani. Ezt én a Fudan esetében nem így látom, sok másik helyen is meg lehetne építeni.

– Milyen lehetőségeket prognosztizálnak érdekeik megvédéséhez annak ismeretében, hogy Fürjes Balázst levették az egyetemi projektről és az SZFE-t is sikerrel legyaluló ITM miniszter Palkovics László lett a felelős?

– Itt nem személyekről, hanem arról van szó, hogy bármilyen projekt esetén meg kell vizsgálni, közérdek vagy sem. Ha közérdek, akkor meg kell vizsgálni, hogy milyen feltételekkel lehet támogatni, ha nem az, akkor nincs is kérdés. 

– Milyen olyan „nem semmi” ajánlatot tartanának egyedül üdvözítőnek, mint amit Palkovics egy napja magabiztosan meglebegtetett?

– Palkovics miniszter úr – miután másfél éve titkolják előlünk a kínai giga egyetem tervét – hirtelen megüzeni, hogy tárgyalni akar és ezt rögtön zsarolással kezdi. Azt mondja, meg fogunk egyezni, amit ajánl, „nem semmi”. Nyilatkozatából úgy tűnik, az ajánlata a Diákváros – amiről már egy éve megállapodás van – plusz a Fudan. Micsoda nagyvonalúság 700 milliárd adósság a nyakunkba! Igazi ékszerdoboz, a brit koronaékszerek elbújhatnak szégyenükben

– A tervezett helyi népszavazást meg tudják-e tartani, annak ellenére is, hogy a veszélyhelyzetet a jelek szerint kitolja szeptemberig a kormány?

– Ennek az időpontját nagyban meghatározza, hogy meddig tart a veszélyhelyzet. Ha már júniusban feloldanák ezt, akkor szeptember-októberben meg lehetne tartani a helyi és fővárosi szavazást is. Ha azonban – a kedd hajnalban benyújtott tervek szerint – a kormány meghosszabbítja a veszélyhelyzetet, akkor decemberre lehet legkorábban kiírni. Ám a kormánynak mindenképp tárgyalnia kell a kerülettel népszavazás nélkül is, ha a Fudan Egyetem terveinek elfogadását fel akarja gyorsítani. A kabinet ki is sajátíthatja a területet, de ez a folyamat legkorábban egy év múlva kezdődhet és akár egy évig is eltarthat – ha betartják a törvényeket.

– Friss hír, hogy stratégiai megállapodást köt a kormány a Fudan Egyetemmel. Ön szerint ez mit takar?

– Azt takarja, amit a megállapodás tartalmaz – nyilatkozta megkeresésünkre Baranyi Krisztina, a IX. kerületi önkormányzat vezetője.

* * *

A felmerülő kérdésekre Karácsony Gergely főpolgármestertől is igyekeztünk megtudni a Fővárosi Önkormányzat álláspontját. Felvetéseinkre a mai, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes által megtartott online-sajtótájékoztató adott válaszokat.

Egy dologban egyetértenek Palkovics miniszterrel, hogy bíznak a tárgyalóasztal erejében, de elvárják, hogy a tárgyalófelek tiszta lappal játsszanak. Karácsony Gergely erre vonatkozóan azt közölte, hogy hozzák nyilvánosságra azokat a kormányzati előterjesztéseket, döntéseket, háttéranyagokat, amelyek a Diákvárossal kapcsolatban születtek. A másik elvárás, hogy a Palkovics miniszter által megköttetendő stratégiai megállapodással egyetlen magyar diák alól se húzzák ki a kollégiumi elhelyezés lehetőségét, ennek száma nem csökkenhet. Elkerülve a jóslások lehetőségét nem minősítenék a miniszter meglebegtetett ajánlatának jelentőségét, erre természetesen lehetőséget kell adni. Ezzel együtt a transzparenciában hisznek és bíznak. Meggyőződése a fővárosnak, hogy a hivatkozott elképzelést a nyilvánosság elé kell tárni.

Az egyetem megépítésével kapcsolatos objektív ellenvetésük többek között, hogy a főváros „nincs beavatva” mindebbe, a valódi tervekről fogalmuk sincs, csupán a sajtóból – ha – értesülnek. Két alapvető kérésük van a kormány irányába: transzparencia és a Diákvárosba tervezett magyar hallgatók kollégiumi helyeinek megtartása. Ha ebben a függvényrendszerben van partneri szándék a kormány részéről, akkor várják a konkrét javaslatokat. Az atlétikai VB kapcsán is erre adták a megállapodás lehetőségét. Most, a jelek szerint, ezt a megállapodást akarják minimum újragondolni.  

A ferencvárosi polgármester által felvetett, a kínai egyetemmel kapcsolatos helyi népszavazás kérdésében megerősítették, hogy Karácsony Gergely, ha szükséges, Baranyi Krisztina mellé áll. Egyelőre megvárják a témával kapcsolatos tárgyalások megkezdését Palkovics László miniszterrel és a végleges szándékot ezt követően fogalmazzák meg.