A kormány elszegényedési spirálba taszította az országot

HírKlikk 2023. szeptember 24. 19:25 2023. szept. 24. 19:25

Vasárnap Szekszárdon tartott fórumbeszélgetést az MSZP, ahol Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, szekszárdi országgyűlési képviselő, valamint Tüttő Kata és Korózs Lajos, az MSZP két alelnöke ismertette a szocialisták Jóléti Magyarország programját.

Harangozó Tamás beszéde kezdetén ismertette, az MSZP országjárásba kezdett, mely folyamán összesen 22 helyszínen ismertetik a szocialista politikusok a párt Jóléti Magyarország programjának részleteit. Elmondta, fontos megmutatni az embereknek, van egy másik út is, nem csak az, melyet az Orbán-kormány mutat. A fideszes kormányzat egy olyan spirálba sodorta a magyarokat, melyben az elszegényedés, a folyamatos drágulás, a kizsákmányolás, az eladósodás és a bérek elértéktelenedése sújtja az embereket. Azonban ennek nem kellene így lennie, hiszen csak körbe kell nézni a világban, hol, milyen megoldásokkal biztosítják a helyieknek a biztos megélhetést és a jólétet, emelte ki a szocialista frakcióvezető-helyettes.

A skandináv országokat hozta példaként, melyet az MSZP programja is követendő módszerként kezel. Az északi államokban nem csak egy szűk társadalmi csoport, a kormányközeli elit él kiemelkedően jól, hanem mindenki. Erős gazdaság mellett is véghez tudták vinni a skandináv országok, hogy általános jólét és szociális biztonság uralkodjon. Harangozó Tamás ismertette, az északi országokban magasak a bérek, szervezettek és erősek az érdekvédelmi szervezetek, amelyek együttműködnek a szociáldemokrata pártokkal, és nem engedik, hogy a cégek és az állam az emberek kárára gazdagodjon meg, leépítve ezzel a szociális ellátásokat, a nyugdíjakat és a fizetéseket.

A szocialista politikus szerint ezt Magyarországon is meg lehetne valósítani, az MSZP-nek pedig erre meg is van a víziója, a skandináv modell és a párt Jóléti Magyarország programjának megvalósításával létre lehetne hozni egy nyugodt, békés, jóléti országot.

Ezt követően Korózs Lajos vette át a szót, aki elmondta, érdemes figyelni, hogy Egerben, a Közgazdász Vándorgyűlésen Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök hogyan feszült egymásnak és „osztották ki” egymást. Az MSZP alelnöke szerint kettejük szóváltásából jól látszik, mekkora bajban van jelenleg a politikai hatalom, hiszen míg Matolcsy György veszteni való nélkül nyíltan beszél a súlyosabbnál súlyosabb problémákról, addig Varga Mihály minden erejével próbálja elfedni a bajt.

„A magyar ember borzasztó sokat dolgozik, nagyon keveset keres, nagyon keveset pihen, borzasztó rossz az egészségi állapota és sajnos nagyon hamar meg is hal” – folytatta beszédét a szocialista politikus. Elmondta, ebből is látszanak a legnagyobb problémák, hiszen folyamatos megszorításokat alkalmaz a kormány, ez pedig tovább gyorsítja az emberek elszegényedését, életkörülményeik romlását. Vannak azonban olyan országok is a kontinensen, melyek utat mutatnak, hogyan kell jóléti országot létrehozni. Ezek pedig az északi államok, ahol több mint 30 millióan élnek boldogságban.

A szocialista alelnök ismertette, éppen ezért a nyáron tárgyalásokat és megbeszéléseket folytattak skandináv szakszervezeti vezetőkkel, ahol megtudhatták, Svédországban vagy Finnországban nem azért élnek ilyen jól, mert mindig gazdagok voltak, hanem éppen azért lettek ilyen gazdagok, mert jóléti országot teremtettek.

Korózs Lajos, folytatva Harangozó Tamás gondolatait, elmondta: a skandináv országokban alapvetők az erős szakszervezetek, akik a szociáldemokrata pártokkal kéz a kézben dolgoznak és őrködnek a társadalom felett. Éppen emiatt „ott nem tudnak oligarchák kinőni”. Korózs hozzátette, az északi országokban kiegyenlítő politika van, minden állampolgár azonos szinten van, azonos jogokkal. Ehhez több minden hozzájárul, hiszen nagyon magasak a fizetések, azonban az adók is magasak. Ennek ellenére az ott lakók elégedettek lehetnek, hiszen tudják, hogy a sok befizetett adóért cserébe nagyon magas színvonalú, biztos közszolgáltatásokat kapnak. A szocialista alelnök elmondta, ez a fajta kormányzás egy olyan körforgáshoz vezet, melyben a fejlett, modern technológia miatt hatékonyabb a munkavégzés, ezáltal jobban teljesít a gazdaság, nagyobb a termelékenység, növekszik a bevétel, melyeknek köszönhetően magasak a munkabérek. Ezen összetevők összessége és stabilitása vezet a jóléti társadalom megvalósulásához, mely hazai megvalósítására a Magyar Szocialista Pártnak is van terve és stratégiája.

Korózs Lajost Tüttő Kata alelnök, Budapest főpolgármester-helyettese követte, aki beszédében elmondta, az MSZP Jóléti Magyarország programja nem csak egy üres ígéret, melyre nincs lehetőség vagy példa nélküli lenne a működése. Igenis létre lehet hozni a skandináv országok példáján hazánkban is a szociális biztonságot, a magas béreket és a jó közszolgáltatásokat. 

Tüttő szerint érdemes végig nézni azokat a településeket, ahol jelenleg is szocialista a városvezető. Példaként Tóth József 13. kerületi polgármestert említette, aki 1994 óta bizonyítja, hogyan kell jól és sikeresen települést vezetni. Jól látszik, hogy nem csak az Orbán Viktor által propagált út létezik, melyet a folyamatos félelemben tartás és az ellenségképek öveznek. A Magyar Szocialista Párt pedig pontosan ezt szeretné megmutatni, hogy ezt a modellt, a skandináv modellt nagyban is véghez lehet vinni, országos szinten is megvalósítható. Ehhez pedig az emberekkel kell együttműködni, bérlakásépítési programokat indítani, érdekegyeztetést tartani és bérmegállapodásokat kötni, ezt a főváros is jól példázza.

A szocialista vezetésű városok az elmúlt évek válságainak ellenére meg tudták őrizni és biztosítani a közszolgáltatásokat, valamint megvédték a munkavállalókat. Az MSZP Jóléti Magyarország programja pedig egy olyan alternatívát kínál, melyben általános a közszolgáltatások magas színvonala, természetesek a magas bérek, és a nyugdíjasok, valamint a tanulók sincsenek magukra hagyva.

Az MSZP politikusait követően Bomba Gábor önkormányzati képviselő, az ÉSZ frakcióvezetője is felszólalt, aki elmondta, Szekszárdon és minden más településen is meg kell valósítani a Jóléti Magyarország programot. Szekszárd pedig jól megmutatta, hatékonyabb működést biztosít az, ha demokratikusak, nyilvánosak a közgyűlések, és nem egy személy dönt minden ügyben. A Fidesz bebizonyította, nem tudnak kormányozni, képtelenek a problémák megoldására. Ahhoz pedig, hogy ez megváltozzon, mindent meg kell tenni a város fejlesztéséért, az ehhez szükséges stratégiát pedig az MSZP programja is jól megalapozza.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom