A koronavírus-járvány átrendezheti a cafeteria-eloszlást is

NVZS 2021. január 6. 10:04 2021. jan. 6. 10:04

A koronavírus-járvány jelentősen átrendezheti a munkavállalók igényeit, így a cafeteria-eloszlást is – véli Kardos György, a Bonus-Cafeteria Kft. vezetője, aki véleményét a vállalatok előrejelzései alapján formálta meg. Hiába támogatja adókedvezménnyel a kormány a SZÉP kártyát, ha a szállodák bezártak, a munkavállalók pedig a bizonytalan helyzetben alapvetően ételre és egészségre fordítható támogatást várnak munkáltatójuktól. Minél magasabb a cafeteriakeret, annál tudatosabban választanak a dolgozók az egyes elemek közül – derül ki saját kutatásunkból, ami arra is rámutat, hogy a dolgozók döntését kevésbé az adókörnyezet, sokkal inkább az egyéni élethelyzet befolyásolja.

Öt pontban fogalmazta meg a cafeteria-szakértő a béren kívüli juttatások idei várható trendjeit. Az egyik, hogy mivel sok munkavállaló SZÉP-kártyáján maradt tavalyról fel nem használt összeg, ezért a kedvezményes adózás ellenére is csökkenhet az igény a SZÉP-kártya juttatásra. Emellett az idei esztendő szerinte az egészség és önsegélyező pénztári termékek éve lehet: nő ugyanis az egészségpénztári juttatások (különösen az egészségbiztosítás) iránti érdeklődés. Harmadik jellemzőként fogalmazta meg a Bonus-Cafeteria vezetője azt, hogy felkapott lehet a célzott támogatásként igényelhető virtuális orvoslás, abban az esetben, ha a COVID19 járvány hosszabb távon leköti az egészségügyi kapacitásokat és emiatt bizonytalan ideig csak korlátozottan lesz elérhető az alap szakellátás.

Ezen túl az is várható, hogy a munkavállalók részéről a későbbiekben ugrásszerűen megnő az igény a kulturális szolgáltatás és sportesemény belépő iránt, ami egyébként a járványügyi korlátozó intézkedések miatt egyelőre még csekély. S végül, de nem utolsósorban nőhet azoknak a munkavállalóknak a száma, akik a hitelmoratórium miatt megemelkedett törlesztőrészlet kifizetéséhez igénybe veszik az önsegélyező pénztári célzott lakáshitel-törlesztést – mutat rá a szakértő.

Erre költöttek tavaly

Habár az idei év gyökeresen más lehet, mint a tavalyi volt, támpontként érdekes megnézni, hogy mik voltak a munkavállalók preferenciái 2020-ban.

A Bonus-Cafeteria által készített felmérésből a többi között az derült ki, hogy a vizsgált vállalatok körében 2020-ban a munkavállalók 80 százaléka havi bruttó 20–50 ezer forint közötti cafeteria-keretből gazdálkodhatott, az átlagos keret meghaladta a 40 ezer forintot. Az összeg felét a SZÉP-kártya vendéglátás keretére kérték, több mint 14 százaléka valamilyen egészségpénztári szolgáltatást finanszírozott, a 3. legnépszerűbb elem pedig (10,7 százalékkal) a bér formájában kért cafeteria volt.

Csak némileg hozott más eredményt egy másik cég, a BDO Magyarország által készített felmérés. Eszerint is egyértelműen a Szép-kártya éve volt a 2020-as: a BDO cafeteria-tanácsadási szolgáltatását igénybe vevő vállalatok majdnem 700 dolgozója a cafeteria-juttatások értékének 80 százalékát valamelyik Szép-kártya alszámlájára igényelte. Igaz – írták elemzésükben – a Szép-kártya egyedüliként tarthatta meg kedvezményes adózását, azt mindössze 15 százalék szja és 15,5 százalék szocho terheli, ráadásul tavasszal 2021. június 30-ig még ez utóbbit is eltörölték, miközben az összesített keretösszeget eddig a határidőig évi 450 ezer forintról 800 ezerre emelték. A BDO statisztikáiban a második legnépszerűbb elem a készpénzbeli megváltás volt. Ez a juttatások értékének 15 százalékát adta (ami az egy évvel korábbi 40 százalékhoz képest jelentős csökkenés). A harmadik legnépszerűbb juttatás az önkéntes egészség- illetve nyugdíjpénztár volt, jelentősen lemaradva, hiszen ez a kettő mindösszesen 2,5 százalékon osztozott.

Több pénz, nagyobb tudatosság

Általános tapasztalat, hogy minél magasabb a cafeteria-keret, annál tudatosabban választanak a dolgozók az egyes elemek közül – írja a Bonus-Cafeteria Kft. elemzése. Saját kutatásuk arra is rámutat, hogy a dolgozók döntését kevésbé az adókörnyezet, sokkal inkább az egyéni élethelyzet befolyásolja. 

A 40–50 ezer forintos havi cafeteria-keretnél ugyanis a munkavállalók több mint fele (57 százalék) választ egészségpénztári támogatást is, többen, mint ahányan a SZÉP-kártya szálláshely vagy szabadidő juttatását. Összességében a legkedveltebb elem a SZÉP-kártya vendéglátás alszámlája, ezt választják a legtöbben függetlenül a kapott juttatás összegétől. A legtöbben (a dolgozók 46 százaléka) 20–30 ezer forintot kapnak.

Korcsoportok szerint egyértelműen más preferenciái vannak a munkavállalóknak. Míg a fiatalok szívesen igényelnek adómentesen kulturális szolgáltatást, addig az idősebb generáció jobban preferálja a nyugdíjpénztári tagdíjat. A munkavállalók 75 százaléka legalább két vagy több különböző elemet kér.

(Ha szeretné kiszámítani, Önnek mi érné meg a legjobban, vannak nyilvános cafeteria-kalkulátorok, például az mfor.hu-é, amit itt talál.)