A korrupcióra nem az a válasz, hogy Soros

Nagy András 2019. január 30. 13:45 2019. jan. 30. 13:45

Magyarországon súlyos korrupciós problémák vannak, amelyeket vagy a kormány hoz létre, vagy eltűri a burjánzásukat. Ezt nem lehet azzal elütni, hogy Soros – állítja Ligeti Miklós.

Kijött a korrupcióellenes Transparency International legfrissebb jelentése. Ebben az áll, hogy habár hazánk a tavalyi évhez képest egy helyet javított, masszívan az unió egyik legkorruptabb országává vált az elmúlt tíz évben. A TI-index szerint Magyarország Romániával, Görögországgal és Bulgáriával együtt az EU legkorruptabb országai. Hiába hangoztatja tehát Orbán Viktor, hogy nálunk nincs is korrupció, a kormányzása ugyanis Románia, Bulgária és csaknem Görögország sorsára juttatta Magyarországot.

Ha pedig csak Közép- és Kelet-Európa országait nézzük, még gyászosabb kép rajzolódik ki: az elmúlt 7 évben rajtunk kívül csak Szlovénia rontott a térségben 1 pontot, míg a többiek mind javítottak. Közülük is kiemelkednek az észtek, a csehek és a lettek, akik jelentős javulást értek el. Magyarország ugyanakkor mélyrepülésben van, 9 pontot (!) zuhant.

Persze nem a NER-ben lennénk, ha nem jött volna azonnal a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye, amiben úgy reagáltak: a TI-jelentése csak Soros György kampányának és nyomásgyakorlásának a része.

Mit gondolnak arról, hogy a kormány szerint az önök egy közismerten bevándorláspárti Soros-szervezet, akik mindenféle ürüggyel támadják Magyarországot? – kérdeztük a nemzetközileg elismert, független korrupcióellenes szervezet jogi igazgatóját.

Ligeti Miklós szerint szégyen, hogy a kormányzati kommunikáció a korrupcióval együtt mára odáig süllyedt, hogy minden olyan információt, ami a világképükbe nem illeszthető be, legyen szó akár nyilvánvaló tényekről is, egyszerűen elintéznek annyival, hogy Soros, kerítés meg migránsok. „Sajnos a saját tévképzeteik foglyai lettek, de bízunk benne, hogy ez a gyengeelméjűséghez közelítő teljesítmény lesz még jobb a részükről ” – mondja.

Az Európai Unióban Magyarország eléri lassan a mélypontot az állami korrupció terén. Van még lejjebb? – kérdeztük a TI jogi igazgatóját.

„Magyarország esete azt bizonyítja, hogy mindennél mindig van lejjebb” – válaszolta Ligeti, hozzátéve, hogy az elmúlt szűk évtizedben hazánk már-már szabadesésszerű zuhanást produkált az állami korrupció terén, és ez számszerűen is kimutatható tény.

Mi kellene a tíz éve tartó mélyzuhanás visszafordításához? – tettük fel végül a kérdést, amire a Transparency International magyarországi vezetője sorolni kezdte, hogy először is meg kellene győzni a Magyarországot is vizsgáló szakértőket és befektetőket, hogy becsületesek vagyunk. Ezt csak intézkedésekkel lehet elérni, például a közpénzköltések nyilvánosságának biztosításával, és az átlátható közbeszerzésekkel, a bárki számára elérhető adatszolgáltatással, nem pedig a haveroknak juttatott közpénz milliárdokkal. „Röviden és tömören: becsületesnek kéne lenni” – foglalta össze.