„A legfontosabb, hogy készüljünk a kormányváltásra”

HírKlikk 2020. szeptember 22. 07:50 2020. szept. 22. 07:50

A legfontosabb, hogy készüljünk a kormányváltásra: az ellenzéknek összességében és minden ellenzéki pártnak saját magának is növelni kell a támogatottságát, nem egymás rovására – mondta Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes, az MSZP két társelnöke, az ATV Egyenes beszéd című adásában, hétfőn.

A kormányváltásnak reális esélye van, de ehhez az kell, hogy az ellenzéki közös lista, „amiben hiszünk és javasoljuk”, 2,5-3 százalékkal többet kapjon, mint a fideszes – mondta Tóth Bertalan.

Most még van pár százalék lemaradás; nagyon sokat kell dolgoznia az MSZP-nek, hogy a saját bázisát a bizonytalan baloldaliakkal növelni tudja. Nekik üzen a párt hétvégi kongresszusán megfogalmazott számos baloldali programelem, amelyre a kongresszus „nagyon komoly” felhatalmazást adott, s amivel az ellenzéki egyeztetésekre mennek.

Egyik első programpontjuk mégis a félelem felszámolása és a jogbiztonság, a szabadság és a jogállamiság helyreállítása – erősítette meg.

„Szokták mondani, hogy a választópolgárok a demokrácia, a jogállam, a jogbiztonság szavaktól nem jönnek izgalomba, közben pedig a mindennapi életüket mérgezi meg ezek hiánya” – mutatott rá, példaként említve: valós félelem alakulhat ki, ha a kormány nem tart be egy bírósági döntést, támadja a független bíróságokat, felszámolja a szabad hangok bázisait, vagy ha egy reggel rendőrautó jelenik meg a ház előtt egy Facebook-bejegyzés miatt.

Tóth elmondta: ő maga „nem érzi magában a félelmet”, „attól vagyunk egy közösség, hogy kiállunk egymás mellett”, de a választópolgárok nap mint nap érezhetik.

Kunhalmi kiemelte: az elmúlt 30 év megmutatta, hogy a demokratikus fordulat önmagában nem elég ahhoz, „hogy tömegeket megemeljen és meg is tartson”, ha nem párosul szociális fordulattal.

Ehhez tartós fizetésemelés kellebben az évtizedben”, tartós bérlakás-építési és energetikai felújítási program, a szocialista kormányok rendkívül sikeres panelprogramját a családi házakra is kiterjesztve. Kell az is, hogy újra tömegek tudjanak bekapcsolódni a tanulás világába, „rendes” szakmunkás bizonyítványt, érettségit, nyelvvizsgát, „és aki bírja ésszel, akkor diplomát” szerezve.

„Csak négyet mondtam. Ez már bőven elég ahhoz, hogy egy kormányt végigcsináljunk négy év alatt” – jegyezte meg.

A szociális fordulat arról szól, hogy a közösből azok kapjanak többet, akiknek valóban szükségük van rá, mert „a többséget kizsákmányolja ez a rendszer” – mutatott rá Tóth Bertalan.

„A kormány kijelölt egy szűk elitet, akik részesednek a közösből, a közös tortát úgy szeletelik, hogy bizonyos társadalmi rétegek jól járnak, a többség viszont nem. Nézzük meg: a válságkezelés során mi volt az első dolguk? Az oligarchamentés. Mészáros Lőrinc (…) több száz embert elküldött, és több milliárd forinttal honorálta ezt a kormányzat”.

Kunhalmi „a kormány csak munkára fizet” elvére azt vetette föl:, „Igen ám, csak mit ér a munka bér nélkül?”

Megkérdezte: hogy van az, hogy az Európai Unió 28 tagállama közül Magyarország 2011-ben és 2018-ban, csaknem egy évtized elteltével is egyaránt 23. volt az egy főre jutó GDP-t tekintve, és 2020-ra is csak azért tudott egyet előre lépni, mert a britek kiléptek az EU-ból.

Úgy folytatta: a „Nemzeti Együttműködés Rendszere” nem ad valós megoldást, Magyarország nem tud kitörni, egyhelyben toporog.

A pártbéli vitákról a társelnökök azt mondták: a kongresszus „felszabadító erővel ható”, 86 százalékos felhatalmazást adott nekik, és még nagyobbat a tisztségviselőknek.

„A belső viták, azt gondolom, hogy ezzel le is zárultak. Mindenkinek feladata van, aki ebben részt kíván venni. Ez eddig is így volt, a jövőben is így lesz” – mondta Tóth, Kunhalmi pedig hozzátette: „az egység megvan, tehát az a 86 százalék, és közel ugyanekkora részvétel egyszerűen azt üzente, hogy ’gyerekek, hátrafelé nem nézünk’”.

A Pest megyei szervezetek feloszlatásáról elmondták: ez nem jelenti azt, hogy nincsenek irodák, párttagok, aktivisták. „Teljesen tiszta lappal indul az újjászervezés” és a Pest megyei tisztújítás, amelynek ütemezéséről a keddi elnökségi ülés dönt.

Kunhalmi hozzátette: a 18 többi megye MSZP-s vezetői és szervezetei jelezték: segítenek az újjászervezésben és Pest megye felkészülésében a 2022-es választásokra.

Tóth azt mondta: „Ezerrel azon fog mindenki dolgozni, hogy a 12 választókerületben minél több baloldali, MSZP-s jelölt legyen már az előválasztásokon, és ezt követően, pedig az országgyűlési választásokra készülünk Pest megyében is, és (…)  a többi 18 megyében és a fővárosban szintén. A feladat, azt gondolom, hogy adott.”

Forrás: Hírklikk