A legjobb migráns a saját gyerek

Dr. Dávid Ferenc       2019. szeptember 23. 10:25 2019. szept. 23. 10:25

Megnéztem és meghallgattam Orbán Viktor miniszterelnöknek a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában elmondott hétvégi beszédét. Politikai szempontból semmi újdonságot nem mondott, annyit viszont sikerült elérnie, hogy a hivatalos olasz vezetés (miniszterelnök, külügyminiszter) több nyilatkozatban is finoman figyelmeztette a magyar kormányfőt, hogy „forduljon le” az olasz belpolitikáról és foglalkozzon többet a hazája ügyeivel. Erre a reflexióra számíthatott Orbán Viktor, erre számítottam én is.

Volt a beszédének egy mondata (vagy kettő), amitől viszont megrémültem, megrettentem. A családpolitikáról szónokolt éppen országunk vezetője, amikor is a következő hangzott el: „…és én nem vagyok hajlandó olyan politikát támogatni, amely a hiányzó gyerekeket migránsokkal akarja pótolni. A legjobb migráns a saját gyerek…”

Hétfő reggel van, felhős az ég. Ülök a számítógépem előtt és bambán nézem a képernyőt. Többször meghallgattam/elolvastam a fent idézett mondatokat és igyekeztem nem közéleti dolgok iránt érdeklődő emberként, hanem egyszerű apaként/nagyapaként értelmezni a miniszterelnöki szavakat. Abból indultam ki, hogy a „migráns” kifejezés pontosan mit is jelent? A válasz: bevándorló, vagy másképpen: egyik országból a másikba települő személy.

Az én gyerekeim (unokáim) Magyarországon születtek, Budapesten élnek, tehát sem hazai, sem pedig külföldi megközelítésből nem minősíthetők bevándorlóknak, migránsoknak. Naná, hogy nem pótolhatók semmilyen körülmények között sem bennszülöttel, sem idegen országban világra jött gyerkőccel. De a gyerekek nem „hiányzó” élőlény-alkatrészek, akikre tilos pusztán csereszabatos vagy nem csereszabatos elemként tekintenünk! Nem, Miniszterelnök úr, a saját gyermek nem a „legjobb migráns”, hanem a legnagyobb öröm és felelősség hordozója.

A „legjobb migráns a saját gyerek” félmondat azt a félelmet is tükrözheti, hogy a saját gyerekeink távozni fognak az országunkból. Hiszen ez a saját gyerek, mint legjobb migráns kifejezés azt sejteti, hogy utódaink bizony elvándorolnak innen, és valahol másutt telepszenek meg. Ott, ahol befogadják őket, ott, ahol munkát és perspektívát biztosítanak számukra. A magyar kormányfőnek egyik elsőrendű feladata (lenne), hogy leszármazottaink ne a legjobb migránsok, hanem a legjobb sorsú őslakosok legyenek itthon, Magyarországon!

Most már teljesen beborult az ég. Lóg az eső lába. Nagyon szomorú az idő!