A lengyel-ukrán konfliktus Putyin malmára hajtja a vizet

HírKlikk 2023. szeptember 22. 14:05 2023. szept. 22. 14:05

Csak Putyinnak jó, hogy Lengyelország összetűzött Ukrajnával a gabona miatt – állapította meg a The Times vezércikkében. Kijev számára életmentő a háborúban nyújtott lengyel segítség. Ezért rendkívül aggasztó Varsó bejelentése, vagyis, hogy nem küld több fegyvert. Lehet persze, hogy csupán politikai helyezkedésről van szó a PiS részéről, mivel szeretné megbékíteni az agrárlobbit a választás előtt.

Ám az, hogy a hazai politikai és gazdasági megfontolások ilyen villámgyorsan árthatnak a katonai kapcsolatoknak, bizonyosan nagy örömmel tölti el az orosz elnököt. Mindkét felet felelősség terheli persze a meggondolatlan szavakért és tettekért. A protekcionista Lengyelország, Magyarország és Szlovákia lezárta piacát az ukrán gabona előtt, és ezzel megszegte az egységes piac szabályait.

A lengyel és az ukrán vezetésnek vissza kell fognia magát. Varsó nem használhatja a nagy bajban lévő szövetségest ürügyként a választási hadjáratban. Ukrajnának viszont el kell ismernie, hogy túl sok agrárcikk köthetett ki Közép-Európában, noha távolabbi országoknak szánták őket.

A lengyeleknek jelenleg csupán 61 százaléka ért egyet az ukrán menekültek megsegítésével, pedig korábban 90 százalékos volt az arány. A két országot igen jelentős érdekek kötik össze, nem beszélve arról, hogy közös fenyegetéssel néznek farkasszemet. Nem szabad megengedniük, hogy a háború járulékos hatása beárnyékolja ezt az alapvető igazságot – hangsúlyozta a lap a csak előfizetők számára olvasható cikkében.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom