A lengyel vezetés nem képes elviselni a hosszabb viszályokat

HírKlikk 2023. szeptember 22. 20:30 2023. szept. 22. 20:30

Lengyelország saját magát értékeli le – az Ukrajnával kialakult vita azt bizonyítja, hogy képtelen a külpolitikát geopolitikai feladatnak tekinteni. A kormányt ehelyett gyakran inkább belpolitikai megfontolások mozgatják, és ez  igen jól jön az oroszoknak – mutatott rá a Die Welt. 

A lengyel diplomácia részéről nem a németellenes támadások számítanak aggasztónak – azok csak választási célokat szolgálnak, hogy elrejtsék a kormány silány mérlegét. Ugyanakkor szomorú, hogy a lengyel külpolitika ellentmondásaival elősegíti, hogy az ország eltörpüljön, pedig alkalmas lenne arra, hogy a franciák és a németek mellett nagyban befolyásolja Európa sorsát.

Ehelyett a PiS arra használja a külpolitikát, hogy annak segítségével hozza lendületbe a belpolitika akadozó motorját. Putyin ugyanakkor a lengyel nehézségeket jelzésnek veszi, mármint, hogy gyengül a nyugati támogatás és ebben sajnos, igaza is van.

A jobboldali konzervatív német újság szerint mindinkább úgy néz ki, hogy a lengyel vezetés nem képes elviselni a hosszabb viszályokat. Csak remélni lehet, hogy a választók a megfelelő helyre húzzák be a keresztet, mert különben további négy évig hordozniuk kell a maguk keresztjét, ez pedig nem lenne jó sem Lengyelországnak, sem a szomszédainak.

(A Die Welt cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom