A lex Gyöngyöspata miatt is kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen

HírKlikk 2021. június 10. 17:25 2021. jún. 10. 17:25

Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak a lex Gyöngyöspata néven elhíresült törvény miatt, amit tavaly nyáron fogadott el az Országgyűlés.

A jogszabály arra kötelezte a bíróságokat, hogy az iskolai szegregációs perekben pénzbeli kártérítés helyett oktatást-képzést állapítsanak meg sérelemdíjként. A Bizottság álláspontja szerint a magyar szabályozás nem felel meg a faji egyenlőségről szóló irányelvnek, illetve a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmódról szóló uniós irányelvnek.

A törvényt azután módosították tavaly nyáron, hogy a gyöngyöspatai szegregációs perben mintegy 60 roma fiatalnak összesen csaknem 100 millió forintos kártérítést ítélt meg a bíróság, mert éveken át többségi társaiktól elkülönítve, alacsonyabb színvonalon oktatták őket a gyöngyöspatai iskolában. Az ügy egészen a Kúriáig eljutott, miután az iskola korábbi és jelenlegi fenntartói, a gyöngyöspatai önkormányzat és a Hatvani Tankerület felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, hogy pénz helyett természetben kártalaníthassák a diákokat. A Kúria a Polgári Törvénykönyv és a több évtizedes bírósági gyakorlat alapján elutasította a kérelmet, a kormány pedig válaszul nem sokkal később törvényt módosított – írja a Telex.

Magyarországnak két hónap áll a rendelkezésére a Bizottság által feltárt hiányosságok orvoslására. Ha ez nem történik meg, a Bizottság úgy határozhat, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt bocsát ki.